Aрестувани кандидати за местна власт. Обвинени са за купуване на гласове (обновена)

Според кандидат-кмета Николай Димитров акцията е пряка намеса в изборния резултат

23.10.2019 | 08:48 Редактор: Юлия Христова

Специализираната прокуратура е повдигнала тази нощ обвинения в купуване на гласове на независимия кандидат-кмет на Несебър Николай Димитров и още четирима кандидати, наложен им е 72-часов арест.

Кметът на Несебър е обвинен за лидер на престъпна група, както и за престъпление срещу политическите права, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Наложена им е и забрана да напускат страната, съобщи за Bulgaria ON AIR адвокат Петър Атанасов, който представлява Димитров. Петимата са били привикани в РПУ-Несебър малко след 22,30 ч., след като от вчера са със свален имунитет по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Нашият отговор на това лансирано купуване на гласове, което сме установили на територията на община Несебър, е това разследване. Не правим нищо необичайно, упражняваме правомощията си по закон", заяви главният прокурор.

Освен Димитров с обвинения за организирана престъпна група за купуване на гласове са още кандидатът на "Движение 21" за кмет на Свети Влас Атанас Япаджиев и кандидат-общинските съветници Петър Тодоров, Георги Георгиев от БСП-Тракия и Константин Лефтеров.

До тук се стигна след като Спецпрокуратурата и ГДБОП проведоха масирана акция в община Несебър срещу контролиран вот. Според кандидат-кмета на Несебър със свален имунитет Николай Димитров, акцията е пряка намеса в изборния резултат.

Адвокатът на Димитров беше категоричен, че откритата сума от властите е с ясен произход и парите са законни.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК