Източени са 3% от базата данни на НАП, атаката била целенасочена

Горанов: Трудно се намират IT специалисти за държавна служба

16.07.2019 | 12:34 Редактор: Тодор Петров

Една от услугите, които са достъпни на сайта на НАП, се е оказала по-слабо защитена. Това е довело до възможността да бъде хакната базата данни на приходната агенция и да изтекат в публичното пространство личните данни на милиони българи и фирми. 

Още в края на юни е засечен опит за нерегламентиран достъп до системата на НАП.

Оценките са, че са изтекли 3% от базата данни на НАП. Според финансовия министър Владислав Горанов става въпрос за целенасочено и злоумишлено действие.

Услугата с по-слаба защита е създадена през 2012 г. Тя е система за установяване на ДДС от български граждани, които са извършвали сделки в чужбина, обясни Горанов след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Горанов се зарече, че ако се установи безотговорност или немарливост от страна на служители на НАП, те ще си понесат отговорностите.

В същото време финансовият министър призна, че трудно се намират IT специалисти за държавна служба, защото в частния сектор заплатите им са доста по-големи. 
 
А данните, които са изтекли, били частични и не давали достатъчно възможност за установяване на материалното състояние на данъкоплатците.

"Факт е, че НАП е една от най-достъпните от гледна точка на комуникация. 114 услуги се извършват през НАП за граждани, за ден има 100–150 000 справки и декларации", обясни Горанов.

Според него хората не бива да губят доверието си в надеждността на НАП, защото информацията която е подава към НАП е конфиденциална.

"Ще се свържем с европейската служба по киберсигурност и ще поискаме съдействие, защото от такива мащабни атаки нито една държава не е защитена. От вчера най-добрият наличен капацитет на държавата в съдействие с частния бизнес работи със системите на НАП, така че да предотвратим възможностите за спекулации" обясни Горанов.

Не е изключено страната ни да бъде санкционирана по европейския регламент за защита на личните данни, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Според Горанов главният извод от хакерската атака е, че държавните система колкото и да се подобрят винаги ще бъдат уязвими, защото кибератаките зачестяват.

МВР шефът Младен Маринов съобщи, че проверката по случая продължава и са предприети мерки за минимизиране на щетите. Не се изключва участие от страна на вътрешен човек, както и нови разкрития на хакерите в следващите дни.

"Това, което е установено до момента е, че от руски домейн е изпратено съобщение до български медии. По разпореждане на премиера се извършва преглед на информационните системи от другите държавни институции с оглед констатиране на уязвимости", каза Маринов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК