Източване на данни от НАП? Атака заради слабо защитени технологии

Много от машините за гласуване били пратени в "екзотични" населени места

16.07.2019 | 09:18 Редактор: Юлия Христова

Националната агенция по приходите и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за пробив на компютърната система на приходната агенция. По електронната поща на определени медии е изпратена връзка за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите. 

Става дума за анонимни хакери, които твърдят, че са стигнали до имената, адресите и доходите на милиони граждани и фирми. Подателите заявяват, че разполагат с около 21GB данни.

"Подобна атака е възможна, когато технологиите не са добре защитени. Такъв пример беше и случаят с Търговския регистър", каза в студиото на "България сутрин" Ваня Нушева от "Прозрачност без граници". 

Междувременно днес на извънредно заседание депутатите решават дали да отпадне машинното гласуване за местните избори през октомври. 

"При него не трябва да се изключва човешкият фактор", заяви Нушева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ членовете на СИК са били обучени около седмица преди изборите как се борави с машините за вота. Те дори се притеснявали да работят с тях и активно задавали редица въпроси за използването им в деня на изборите. 

"Политиците дължат откровен разговор за това как се провеждат избори, продължително не решаваме проблема с избирателните списъци", каза още тя. 

Според изборния наблюдател Стоил Стоилов у нас никой никога не се бил замислял да въвежда машинно гласуване действително. Около 160 машини били изпратени в "екзотични" населени места, където с тях не бил отчетен нито един глас.  

"В наемната цена за машина не знаем как са разпределени софтуерната поддръжка, техническата и другите", посочи той. 

.Харесайте страницата ни във Facebook ТУК