Празнуваме Димитровден! Честит имен ден на всички именници

Според народните вярвания на този ден започва зимата

26.10.2018 | 10:37 Редактор: Велислав Филипов
Празнуваме Димитровден! Честит имен ден на всички именници

Днес православната църква почита паметта на Св. Димитър Солунски. Според народните вярвания на Димитровден започва зимата.

По традиция център на тържествата е старопрестолната столица Велико Търново, където преди 833 години от църквата "Св Димитър“ на тази дата избухва въстанието на братята Петър и Асен. 

"Точно преди 833 години на този ден е намерен най-удачният повод за започване на въстание срещу византийските поробители. След успешния завършек Търново става столица, а освен това Асен и Петър поставят началото на рода Асеневци", обясни пред Bulgaria ON AIR археологът доц. Мирко Робов.

По думите му за началото на въстанието имаме гледната точка на византийските хронисти, които правят опит да принизят мотивите и самия акт на освобождение.

На този ден, още дори преди да е построен храмът "Св. Димитър“, е бил осветен. По време на церемонията обаче боляринът Теодор бил провъзгласен за цар и приел името Петър. С това се подчертава приемствеността с Първото българско царство и възстановяването на Второто българско царство.

В народните вярвания се смята, че дойде ли Св. Димитър на коня си, от брадата му започва да пада сняг. На този ден стопаните се разплащат и разпускат наетите от Гергьовден работници.