Съществува ли любов от пръв поглед?

Това е мит и причина за куп разводи, смята социологът Пепър Шварц

26.08.2016 | 22:30
Istock

Д-р Пепър Шварц е написала 16 книги, разглеждащи въпросите на флирта, любовните връзки и семейните въпроси. Според нея отношенията между мъжете и жените са достатъчно сложни, че да съществува улеснение като любов от пръв поглед. Ето нейните аргументи.

Съществува ли любов от пръв поглед?

"Бих казала, че много често хората се привързват към идентичността на другите и някак си всичко се нарежда", казва д-р Шварц.
Но по нейни думи връзките от типа "любов от пръв поглед" свършват като пълен кошмар, защото много често се оказва, че зад перфектния образ на онази идентичност всъщност се крие съвсем друг човек.

Любовта от пръв поглед не съществува, това е по-скоро израз, зад който се има предвид някаква силна привързаност към външността на един човек. 

"И точно там е проблемът. Външността ни разказва толкова малко – социален статус, понякога интелектуален багаж, но не и за душевността на един човек, което всъщност е ключово, за да се влюбим в него или нея", смята социологът. 

Начинът, по който се обличаме, може да изиграе положителна роля в това как ни възприема отсрещния пол, но основен за връзките е перифразираният израз – по дрехите посрещат, по характера изпращат.

Само една перфектна половинка ли има за всеки човек?

Д-р Пепър Шварц споделя кратко и ясно мнението си - "Само вижте колко хора се развеждат". Тя смята, че по-голямата част от разводите са причинени именно от любов от пръв поглед, която в последствие се е оказала не до там романтична, а онзи т.нар. принц се е оказал същински дявол. 

"Видно е, че перфектната половинка не е само една", категорична е тя. По думите ѝ човек трябва да продължава да търси любовта до момента, в който не получи онзи човек, който да го кара да се чувства желан, щастлив и завършен. Както казваше и великият Лучано Павароти: "Дори докато мълчите... и в тишината да ти е приятно с него".

Защо търсенето на сродна душа е пътешествие, обречено на нещастие?

"Според мен съществува огромна разлика между персонажите на "сродната душа" и "партньора в живота", казва експертът по интимното. 

Д-р Шварц открива в желанието на човека да намери сродна душа под формата на връзка намерение да проектира един от родителите си, с който е бил близък, върху любимия си. 

"Ако сте били близки с майка си и с нея сте имали купища от онези прекрасни разговори, ще ви се иска да имате такива и с любимия човек. Но разликата е, че към новия човек ще трябва да сте сексуално привлечени", казва социологът.

Четете още интересни новини в Tialoto.bg