Най-добре се живее във Финландия

Скандинавските държави предлагат най-висок стандарт на живот

13.08.2016 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Най-добре се живее във Финландия

Организацията Social Progress Imperative обяви годишната си класация за най-високо качество на живот. Световен индекс сочи къде се чувстваш най-добре, учиш, лекуваш се и разпускаш качествено. Начело са много държави от Скандинавия, а първите 20 места се заемат все от развити страни с висок жизнен стандарт, пише "24 часа". 

1. Финландия: Най-висок е рейтигът й по критерии задоволяване на основни човешки нужди (здравеопазване, хигиенни условия, жилища), основи на благосъстоянието (образование, достъп до технологии), по продължителност на живот и по човешки свободи. Ако тръгнете за там обаче, облечете се дебело - температурата пада до минус 50 градуса по Целзий. 

2. Канада: 35-милионното население на тази огромна страна е едно от най-обгрижваните в света. Здравеопазването е най-силната ѝ страна. Образованието и възможностите за реализация също са впечатляващо добри.

3. Дания: Социалната мобилност и равнопоставеността в доходите са сред най-добрите в света. Основните човешки нужди са задоволени, но не на върховно ниво. От здравеопазването и продължителността на живот може да се желае още.

4. Австралия: Фантастично образование, възможности за работа и голяма лична свобода - неслучайно толкова много хора искат да се преместят там. Изостава обаче по толерантност и интегриране на пришълците. 

5. Швейцария: Там са едни от най-скъпите градове в света, но цената се изплаща - страната блести в здравеопазването, качественото хранене и достъпа до образование. 

6. Швеция: Вода в изобилие, високо ниво на здравеопазване и хигиенни условия. Отличник е и по качество на хранене и човешки права. 

7. Норвегия: Първенец по качество на хранене, основни медицински грижи и образование. Пример за подражание на страни извън ЕС. 

8. Холандия: Една от най-толерантните страни, с най-големи лични свободи и право на избор - това са нейните главни достойнства. 

9. Великобритания: Нарежда се сред челните места заради добрите базови медицински грижи, качественото образование и елитните училища. 

10. Исландия: Задоволява отлично основните човешки нужди, има и висок брутен вътрешен продукт на глава от населението. 

В класацията попадат още Нова Зеландия, Ирландия, Австрия, Япония, Германия, Белгия, Испания, Франция и САЩ.