Изгонете стреса и се усмихнете. Празнуваме Световния ден на смеха

Cмехът е механизъм, който се намира във всеки един от нас

01.05.2016 | 15:14 Редактор: Луиза Божинова
Изгонете стреса и се усмихнете. Празнуваме Световния ден на смеха

Днес е Световният ден на смеха!

Празникът има за цел да разпространи идеята за световен мир и да изгради глобално усещане за свързаност и приятелство чрез силата на смеха.

Началото му е положено през 1998 година от основателят на йога на смеха д-р Мадан Катария. Популярността на веселия празник се разраства пропорционално с тази на движението за Йога на смеха - в днешни дни има над 10 000 клуба за смях на 5 континента.

Cмехът е "механизъм, който се намира във всеки един от нас" споделя гелотологът, невролог и изследовател от университета в Мериленд, САЩ, Робърт Провайн, цитиран от Дарик.

Йога инструктурите Албена Станева и Никола Куташки пък разказват, че започваме да се смеем, още преди да сме се научили да говорим.

Смехът e още един метод за дълбоко дишане. Той доставя голямо количество кислород на клетките, а в секундите на смях, в които сме изпуснали целия въздух от гърдите, създаваме повече стволови клетки.

Когато се смеем, тренираме корема и диафрагмата, които са ключови за правилното дишане, а те често са мишена, атакувана от стресови състояния.

Йога на смеха е една революционна идея, която се заражда в главата на д-р Мадан Катария от Мумбай, Индия, който създава първия клуб по смях през 1995 г. Тя взаимства голяма част от дихателните методи на йогиското дишане, т. нар. пранаяма, при което съзнанието пада върху по-дълго издишване, отколкото вдишваме. Така се премахва ненужното количество въглероден диоксид, останало в белите дробове. Вниманието е съсредоточено в дишане предимно чрез корема така, както сме го правили като деца.