Смехът е рецептата за щастие

Тази и още теми в предаването ДНЕС

08.04.2016 | 14:44 Редактор: Вероника Цветанова
Смехът е рецептата за щастие

От Мартина Ганчева

Психология на щастието

Възможно ли е животът ни да се превърне във вълшебство и как по най-лесния и забавен начин да преодоляваме проблемите си и да контролираме това, което ни се случва? ДНЕС попита психолозите Андрей Ганев и Даниел Троев. 


Смехът – най-доброто лекарство

Знаете ли, че за 10-15 мин. смях изгаряме калории, колкото в един средно голям шоколад? Да, той е най-добрата кардио тренировка. А 17 минути смях на ден удължават живота с година. Смехът е най-доброто лекарство. В наши дни обаче все по-рядко ни се случва да си намерим повод да се разсмеем. Помага ли йогата за смях и как? Затова решихме да започне ДНЕС с нестандартна фисзарядка – йога по смях. Как се прави – Силвия Пенчева, основател на движението за йога на смеха в България, показа. 

„Смехът тръгва от тялото под формата на физическо упражнение. Йога на смеха е измислена като лекаство. Днес се практикува в над 100 държави“, обясни Силвия. 
Брадли Купър, Брад Пит, Ан Хатауей, Матю Макхонъхи не практикуват подобна йога, но са богати на усмивки, особено по време на интервюта.
 
България за пореден път е сред най-нещастните държави. Страната ни е почти на дъното и заема 129-то място от общо 157 държави. Кои са щастливите и кои нещастните нации? Отговорът от Боби Петров.
Има страни, в които хората наиситна са щастливи. Една от тях е малката дуржава Бутан. Повече за живота на хората там и какво е да си истински щастлив, разказва Асен Манасиев.

Социално предриемачество

Силата на правото и как да привлечем 10 000 долара на месец безвъзмездно за развитие на проекта ви. Разковничето даде Георги Държанлиев – юрист по образование, предприемач по призвание, иноватор по душа. 

Зов за помощ: Бебе се бори с рака

Нека спасим още едно българско дете. Под това мото протича благотворителната кампания за 4-месечния Дилян Христов от Русе. Той е с тежко онкологично заболяване на гръбначния стълб.След като у нас не може да получи адекватно лечение, семейството е насочено да търси помощ в чужбина.

След намеса на медиите вчера от Фонда за лечение на деца в чужбина обещаха да ускорят процедурата. Те ще свикат извънредно заседание, за да разгледат веднага случая и детето да отиде на лечение в Германия. Обещанието даде Павел Александров – директор на Фонда за лечение на деца в чужбина. От Фонда ще поемат и лечението на бебето, което ще струва около 60 000 евро. Кампания започнаха и родителите на Дилян. Повече за нея, за личната история на детенцето и за трудностите в борбата с рака сподели майка му Даниела Христова. 

На телефон се включи и Красимира Стефанова, която е сред организаторите на благотворителна кампания в подкрепа на детето и родителите му.
„Дилян е на пазара на просията“, коментира Красимира.


Пред и зад обектива на Матю Битон

Не зная дали следващия ми гост в студиото е снимал стюардеси, но пред обектива му са заставали легендарни звезди като Мик Джагър, Джей Зи, Лана дел Рей, Бруно Марс, Фарел Уилямс и Лени Кравиц, разбира се. Вчера вечерта в София беше открита изложбата ASCENSION на Матю Битон - неразделна част от фотографското турне на Лени Кравиц FLASH. И докато Лени насочва обектива към папараците, Матю Битон го връща към него – в дома, студиото и фитнеса.

Освен фотограф, Матю Битон е автор на дизайна на над 750 плаката, обложки на албуми и корици на книги на някои от най-известните икони на попкултурата — като Тарантино, Джеймс Браун, Принс, Тейлър Суифт. Работи и като музикант за саундтраците на филми като „Терминатор“, „Трансформърс“, “Хари Потър”. Номиниран за наградата Грами през 2009г., а през 2012г. е награден с рицарски орден на Франция за приноса си в изкуството. В студиото на ДНЕС Матю Битон сподели колко е трудно да се снимат звезди и че предпочита да снима през нощта. 
 

Лили Друмева с нов албум

Лили Друмева винаги следва музиката, където и да я отведе тя. Да живееш живота на героите от романите. През март излезе и новия й, десети албум - “Strong Machine” („Силна машина”). Певица, автор на песни, създател и фронт-музикант на най-успешната българска кънтри и блуграс група „Lilly of the West”, Лили разказа за новия си албум, за срещата си с един вожд и за кънтрито в душата си. 
 

Магията на пианото

„Животът е като клавишите на пианото“. Може ли човек да постигне мечтите си чрез музиката? Проф. Ростистлав Йовчев вероятно би казал да. Поводът да го потърсим е предстоящия четвърти Международен клавирен конкрус "Андрей Стоянов" за любители.