Рецепта за вита баница със спанак и сирене

Пече се на 180 градуса и за около 40 минути

09.12.2025 • 23:15 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за вита баница със спанак и сирене
Рецепта за вита баница със спанак и сирене

Златна, ароматна и хрупкава - тази баница със спанак и сирене е лесна за приготвяне и идеална за всяко време на деня.

Следвайки няколко прости стъпки, ще получите вкусен домашен резултат с нежна плънка и перфектно изпечени кори.

Необходими продукти:

  • кори за баница - 500 г, фини
  • пресен спанак - 400 г
  • сирене - 250 г
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 80 мл
  • масло - 60 г, разтопено
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • пресен лук - 1 връзка

Начин на приготвяне

Спанакът се измива добре, нарязва се на ситно, след което се осолява леко и се оставя да омекне. Сиренето се натрошава и се смесва със спанака, яйцата, киселото мляко и черния пипер.

Корите се разстилат и се намазват с разтопено масло и олио. По дължина върху всяка кора се разпределя част от плънката.

Навиват се дълги рула, които внимателно се оформят в спирала в намазнена тава - започва се от центъра, като постепенно се добавят всички навити кори.

Повърхността на баницата се полива с останалото масло и малко олио, за да стане златиста и хрупкава при печене.

Баницата се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече около 40 минути, докато придобие златист цвят.

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички