Рецепта за коледни меденки с портокал и канела

Печете в предварително загрята фурна на 170°C

09.12.2025 • 23:50 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за коледни меденки с портокал и канела
Рецепта за коледни меденки с портокал и канела

Ароматни, меки и златисти – тези коледни меденки с цитрусова нотка и фина глазура са идеалното допълнение към празничната трапеза.

Следвайки рецептата стъпка по стъпка, ще получите перфектни сладки с балансиран вкус на мед, подправки и портокал.

Необходими продукти:

  • канела - 1 с.л.
  • портокали - настъргана кора на два портокала
  • сол - щипка
  • индийско орехче - 1/3 ч.л. смляно
  • джинджифил - 1 ч.л. на прах
  • масло - 50 г, за глазурата
  • мед - 100 г
  • сметана - 3 - 4 с.л. готварска
  • орехи - 50 г счукани
  • семки - 25 г белени слънчогледови
  • тиквени семки - 25 г белени
  • брашно - 250 г
  • масло - 150 г, стегнато
  • яйца - 1 брой
  • мед - 1 с.л.

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, за да стане по-въздушно. В отделна купа разбийте яйцата с разтопеното масло и добавете меда.

Овкусете сместа с щипка сол, настърганата кора от един портокал, джинджифила, канелата и индийското орехче.

Към ароматната смес постепенно добавете брашното и замесете хомогенно, гладко и еластично тесто. Поставете го в хладилник за около 30 минути, за да стегне.

Подготовка на ароматната плънка

Запечете леко ядките в сух тиган, докато се разнесат ароматите. Добавете маслото, сметаната, меда и настърганата кора от втория портокал.

Загрейте сместа до кипване и бъркайте 1-2 минути, докато леко се сгъсти. След като изстине, пасирайте, за да получите гладка и ароматна паста.

Разточете охладеното тесто на тънък пласт и изрежете форми по избор – звезди, сърца, елхи или класически кръгчета. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.

Печене и глазура

Печете меденките в предварително загрята фурна на 170°C, докато станат леко златисти. След изваждане оставете да се охладят.

Подгответе глазурата, изсипете я в пош или шприц с най-тънкия накрайник и украсете сладките с фигури, орнаменти, усмивки и всякакви празнични мотиви според въображението си

Снимка: Freepik


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички