Рецепта за трапезата на Кръстовден: Постен хляб с маслини

Печете в предварително загрята фурна на 200°C до готовност

14.09.2025 • 11:54 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Омесете тестото и го поставете в купа или тавичка.
Омесете тестото и го поставете в купа или тавичка.

Продукти:

  • 200 мл топла вода за маята
  • 1 пакет суха мая
  • Брашно - колкото поеме за меко тесто
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. захар
  • 4 с.л. зехтин (или масло, ако не постите)
  • 150 г маслини

Приготвяне:

В голяма купа пресейте брашното. Добавете солта, захарта и зехтина, и разбъркайте добре. Добавете разтворената мая и бъркайте, като постепенно добавяте брашно, докато се получи меко тесто.

Омесете тестото и го поставете в купа или тавичка. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса на топло за около 40 минути.

След като тестото е бухнало, поръсете го с нарязани маслини. Започнете отново да месите, докато маслините се разнесат равномерно в тестото.

Поставете тестото в намазнена и леко набрашнена тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 200°C до готовност.

На този ден се спазва строг пост. Поверието гласи, че най-възрастната жена в дома трябва да омеси обреден хляб, наречен Кръстова пита.

Снимка: Pixabay


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички