Рецепта от тефтера на баба: Яйца по панагюрски

Може да ги ядете с и без сирене

20.05.2025 | 02:30 Редактор:
Неустоим аромат.
Неустоим аромат.

Необходими продукти:

  • 4 пресни яйца
  • 1 кофичка (400 г) кисело мляко
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 с.л. олио
  • 1-2 с.л. масло
  • Сол и червен пипер на вкус
  • Около 100 г сирене (по желание)

Начин на приготвяне:

В тенджера кипнете вода с малко сол и оцет (1-2 с.л.). Когато заври, намалете котлона, така че водата да не ври бурно. Чукнете едно по едно яйцата в малка купичка и внимателно ги пуснете във водата. Варете по 2–3 минути, докато белтъкът стегне, а жълтъкът остане рохък. Извадете яйцата с решетъчна лъжица и ги отцедете.

В купа разбъркайте киселото мляко с пресования чесън и щипка сол.

В малък тиган загрейте маслото с 1 с.л. олио. Когато се сгорещи, свалете от котлона и добавете червения пипер. Разбъркайте бързо – внимавайте да не прегори.

В широка чиния изсипете млечния сос. Върху него подредете пошираните яйца. Полейте с маслото с червен пипер. Поръсете със сирене, ако обичате.


4
1 rate up comment rate down comment 3

преди 3 седмици
Оригиналната рецепта за яйца по панагюрски е СЪС сирене и БЕЗ кисело мляко.Питайте панагюрци Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 2
shkodrev76@abv.bg
преди 4 седмици
Тази рецепта яйца по панагюрски е пълна пародия и обида за Панагюрци.Хората израснали в този район прекрасно знаят истината рецепта.Не драскайте глупости срещу заплащане.Топлата вода вече е открита. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 3
Кауньа
преди 4 седмици
Какъв е чалъма яйцата да не падат на дъното и залепват за него и яйцата да са цели? Блг Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 4
Мажоретка
преди 4 седмици
Сиренето е задължително,иначе става много постна манджата... Сигнализирай за неуместен коментар