Идея за Великден: Агнешка дроб чорба

Класическо начало за празничния обяд

19.04.2025 | 22:45 Редактор:
Събира семейството около масата.
Събира семейството около масата.

Необходими продукти:

  • 1 бял дроб
  • 1 сърце 
  • 1 далак
  • 3 литра вода
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 1 ½ к. чаша ориз
  • 1 домат, обелен и нарязан на кубчета
  • 2 жълтъка
  • 1 ½ супени лъжици брашно
  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Сок от ½ лимон

Начин на приготвяне:

Измийте дроба, сърцето и далака. Сложете ги в тенджера с 3 литра студена вода и оставете да заврат. Посолете на вкус и добавете малко черен пипер.

След около 30 минути варене на умерен огън, извадете дреболиите и ги нарежете на ситно. Прецедете бульона, за да премахнете евентуални остатъци, след което върнете нарязаните дреболии обратно в него.

Добавете ситно нарязания лук и измития ориз. Оставете чорбата да къкри на тих огън. Когато заври, прибавете нарязания домат и варете, докато оризът се свари напълно.

Свалете тенджерата от огъня и пригответе застройката: разбийте жълтъците с брашното и киселото мляко до гладка смес. Бавно добавете 1–2 черпака от горещия бульон към застройката, като бъркате постоянно, за да не се пресече.

Върнете застройката в тенджерата и разбъркайте добре. Овкусете с черен пипер и лимонов сок.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
3 литра вудъ ..може би за казармени условия , таз рецепта откъде я измислихте ,домат и жълтъци са несъвместими с истинска агнешка супа , а къде са най- важните- червицата? Сигнализирай за неуместен коментар