Необходими продукти:
- 1 бял дроб
- 1 сърце
- 1 далак
- 3 литра вода
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 1 ½ к. чаша ориз
- 1 домат, обелен и нарязан на кубчета
- 2 жълтъка
- 1 ½ супени лъжици брашно
- 1 чаена чаша кисело мляко
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- Сок от ½ лимон
Начин на приготвяне:
Измийте дроба, сърцето и далака. Сложете ги в тенджера с 3 литра студена вода и оставете да заврат. Посолете на вкус и добавете малко черен пипер.
След около 30 минути варене на умерен огън, извадете дреболиите и ги нарежете на ситно. Прецедете бульона, за да премахнете евентуални остатъци, след което върнете нарязаните дреболии обратно в него.
Добавете ситно нарязания лук и измития ориз. Оставете чорбата да къкри на тих огън. Когато заври, прибавете нарязания домат и варете, докато оризът се свари напълно.
Свалете тенджерата от огъня и пригответе застройката: разбийте жълтъците с брашното и киселото мляко до гладка смес. Бавно добавете 1–2 черпака от горещия бульон към застройката, като бъркате постоянно, за да не се пресече.
Върнете застройката в тенджерата и разбъркайте добре. Овкусете с черен пипер и лимонов сок.
преди 4 седмици