С тази рецепта ще получите меко и еластично тесто, което е идеално както за мекици, така и за пици.
Необходими съставки:
- 1 и 1/2 кг брашно
- 1 яйце
- 1 кофичка к. мляко
- 1/2 чаена лъжица сода
- 50 г олио
- 1 пакет жива мая
- 1 чаена лъжица захар
Начин на приготвяне:
В малка купа налейте хладка вода и разтворете захарта. Добавете маята в водата и разбъркайте, докато се разтвори. Оставете я да шупне за около 5-10 минути.
В друга купа изсипете киселото мляко и добавете содата. Разбъркайте добре, за да шупне. Това е важна стъпка, която ще помогне на тестото да стане още по-пухкаво.
В голяма купа пресейте брашното. Направете кладенче в брашното и в него сложете яйцето, олиото, шупналото кисело мляко със содата и активираната мая. Започнете да месите тестото. Ако е необходимо, добавяйте малко брашно, за да получите еластично и меко тесто, което не се лепи.
Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло място да втаса за около 30-40 минути, или докато удвои обема си. След като тестото е втасало, премесете го леко.
Снимка: Freepik
преди 1 месец
преди 1 месец
преди 2 месеца
преди 2 месеца