Рецепта от тефтера на баба: Тесто за мекици и пици

Меко и еластично

17.03.2025 | 08:56 Редактор:
Идеално както за мекици, така и за пици.
Идеално както за мекици, така и за пици.

С тази рецепта ще получите меко и еластично тесто, което е идеално както за мекици, така и за пици. 

Необходими съставки:

  • 1 и 1/2 кг брашно
  • 1 яйце
  • 1 кофичка к. мляко
  • 1/2 чаена лъжица сода
  • 50 г олио
  • 1 пакет жива мая
  • 1 чаена лъжица захар

Начин на приготвяне: 

В малка купа налейте хладка вода и разтворете захарта. Добавете маята в водата и разбъркайте, докато се разтвори. Оставете я да шупне за около 5-10 минути.

В друга купа изсипете киселото мляко и добавете содата. Разбъркайте добре, за да шупне. Това е важна стъпка, която ще помогне на тестото да стане още по-пухкаво.

В голяма купа пресейте брашното. Направете кладенче в брашното и в него сложете яйцето, олиото, шупналото кисело мляко със содата и активираната мая. Започнете да месите тестото. Ако е необходимо, добавяйте малко брашно, за да получите еластично и меко тесто, което не се лепи.

Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло място да втаса за около 30-40 минути, или докато удвои обема си. След като тестото е втасало, премесете го леко.

Снимка: Freepik


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Не всички баби бяха неграмотни !!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Не всички баби бяха неграмотни !!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
987
преди 2 месеца
Не се ли слага сол в това тесто? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Кочо Шекера
преди 2 месеца
Едва ли баба ти е имала тефтер, щом е била неграмотна . Сигнализирай за неуместен коментар