Рецепта от тефтера на баба: Свинско с кисело зеле

Идеално за студените зимни дни

24.12.2024 • 11:10 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта от тефтера на баба: Свинско с кисело зеле
Рецепта от тефтера на баба: Свинско с кисело зеле

Тази рецепта за месо със зеле е класическо българско ястие, което съчетава богатия вкус на запържено месо с ароматното зеле.

Месото се запържва до златисто, след което се комбинира с леко задушено зеле и се готви в една тава, за да се съчетаят всички вкусове. Това ястие е идеално за студените зимни дни, когато искате нещо топло, вкусно и засищащо.

Продукти:

  • 1 кг месо (свинско или телешко)
  • 4-5 супени лъжици олио
  • 1-2 глави лук
  • 1-2 супени лъжици доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 л вода
  • 1 голяма зелка или 2 малки
  • 2 супени лъжици олио за задушаване на зелето
  • Черен пипер

Начин на приготвяне: 

Нарежете месото на равни по големина късчета и загрейте 4-5 супени лъжици олио в голям тиган на среден огън. Когато олиото е загрято, сложете месото и го запържете до леко зачервяване от всички страни. Ако месото е тлъсто, намалете количеството олио.

Извадете месото от тигана и в същата мазнина запържете нарязания на ситно лук, докато стане златист. Когато лукът е готов, добавете 1-2 супени лъжици доматено пюре и 1 ч.л. червен пипер, разбъркайте добре и залейте с гореща вода (около 1 литър). Върнете месото обратно в тигана и оставете да се вари на умерен огън за около 30 минути.

През това време нарежете зелето на четири части, премахнете кочана и нарежете напречно на тънки резени. За по-добро усещане може да накълцате зелето допълнително на дъска. Изсипете нарязаното зеле в тава, добавете 2 супени лъжици олио и го сложете в предварително загрята фурна на 180°C.

Задушавайте за около 30 минути или докато зелето омекне. Когато зелето омекне, добавете месото с течността в тавата със зелето. Разбъркайте добре и оставете да се допече за още 20-30 минути във фурната, докато месото и зелето се съединят и омекнат напълно.

Когато ястието е готово, подправете със счукан черен пипер на вкус.

Снимка: Pixabay


  • Последни
  • Четени
8
0 rate up comment rate down comment 0
Валентина
преди 10 месеца
Аз слагам и малко ориз към киселото зеле. Домати не слагам, а само червен пипер Сигнализирай за неуместен коментар
7
2 rate up comment rate down comment 0
Мила
преди 10 месеца
Само като го видиш как изглежда ти става ясно за какво става на въпрос. Не се излагайте поне като не знаете. Ужасно изглежда и толкова ще е и вкусно. Сигнализирай за неуместен коментар
6
0 rate up comment rate down comment 1
аз
преди 10 месеца
само запърженото месо,голямата зелка ,олио и червин пипер Сигнализирай за неуместен коментар
5
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Който е писал тази рецепта през живота си не е виждал как се готви кисело зеле в България. И какъв е тоя картоф отстрани? Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 1
Висенте Марото
преди 11 месеца
А, това жълтото в чинията какво е? Картоф? Сигнализирай за неуместен коментар
3
7 rate up comment rate down comment 2
Нина Димитрова
преди 11 месеца
За първи път чета на кисело зеле да се слагат Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 11 месеца
Кисело зеле с доматено пюре и олио? Кой е готвил с олио? Бабите готвеха със свинска мас! Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Кисело зеле с доматено пюре?! Сигнализирай за неуместен коментар
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички