Рецепта за сочно шоколадово брауни с ганаш

Резултатът е истински шедьовър

14.12.2024 | 14:19 Редактор:
Празник за сетивата.
Празник за сетивата.

Няма нищо по-изкушаващо от домашно приготвено брауни – плътно, влажно и изпълнено с шоколадова наслада. А когато добавите и нежен шоколадов ганаш, резултатът е истински шедьовър. 

Продукти:

За браунито:

  • 250 г тъмен шоколад
  • 250 г масло
  • 4 яйца
  • 250 г захар
  • 2 супени лъжици брашно
  • 2 супени лъжици какао на прах

За шоколадовия ганаш:

  • 300 г шоколад микс – тъмен и млечен
  • 300 г течна сметана за готвене

Приготвяне:

В подходяща тенджера разтопете маслото. Междувременно нарежете шоколада и го добавете към разтопеното масло. Изключете котлона и разбъркайте за няколко минути или докато шоколадът се разтопи напълно. Отделете от котлона.

В купа разбийте яйцата със захарта. Към тях добавете пресетите брашно и какао. Накрая сипете шоколадовата смес. Внимателно разбъркайте всичко, докато всички съставки се смесят.

Сместа за браунито се изсипва в тава, която е предварително намазнена и застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25–30 минути.

Междувременно пригответе ганаша. Нарежете шоколада, след което го сложете в купа. На средно слаб огън загрейте сметаната в подходяща тенджера, докато започнете да виждате малки мехурчета на повърхността (но не да кипва). Изсипете горещата сметана в купата с шоколада и я оставете да престои 5 минути. След това разбъркайте много добре.

С получения топъл ганаш залейте изпеченото брауни. Когато сладкишът се охлади напълно, може да го сложите в хладилник за 1 час и след това да сервирате.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Freepik