Маслото е основен продукт в кухнята на мнозина. Независимо дали сте решили да се храните по-здравословно, елиминирате млечните продукти от диетата си, или имате друга причина да се откажете от маслото, все още има много негови заместители, които да направят вашето готвене и печене вкусно и успешно.
Маслото е обичано, защото е кремообразно и добавя изобилие от мазнина, но същата тази сладост може да бъде пресъздадена с растителни и по-здравословни съставки.
Зехтин
Естествен заместител на маслото в солени и сладки рецепти, екстра върджин зехтинът е най-добрият приятел на готвача в толкова много случаи. Използвайте го вместо масло за сотиране, поливане или намазняване на тави за печене. И разбира се, струйка зехтин върху препечен хляб също работи толкова добре, колкото и парче масло. Той може да се използва и при печене, като в рецептите замените маслото в съотношение 3:4. Тоест, ако рецептата изисква 100 грама масло, сложете 75 грама зехтин.
Кокосово масло
Кокосовото масло е интересен заместител на маслото, защото, когато е на стайна температура, то също е твърдо. Въпреки че парче от него няма нищо общо с вкуса на маслото, разтопеното кокосово масло служи идеално за намазняване на тигани, особено благодарение на високата му точка на завиране. По принцип то може да замени маслото в абсолютно същото съотношение в рецептите, но може да добави кокосов вкус към вашето ястие. Прибавете го там, където кокосът естествено ще пасне на останалите вкусове като шоколадова торта или бананови мъфини.
Гръцко кисело мляко
Гръцкото кисело мляко е чудесен заместител на маслото в печива, особено пълномасленото или това с 5% масленост, което наподобява кремообразната структура на маслото. Гръцкото кисело мляко се прецежда, което означава, че не е толкова воднисто, колкото обикновеното, и може да добави влага към мъфини, сладкиши, палачинки и други. Използвайте го в същото количество като маслото в рецептите.
Авокадо
Вече знаем, че авокадото върви чудесно с препечен хляб, но наясно ли сте, че то може да замести маслото в повечето печива? Да, естествените мазнини и кремообразността му го правят чудесен заместител в сладкиши, мъфини и други. Използвайте намачкано или пасирано авокадо в същото количество като маслото. Имайте предвид, че макар и неутрално на вкус, печеното авокадо може да повлияе на цвета на крайния продукт.
Четете повече в tialoto.bg.
Снимка: Pexels
ГДБОП и ДАНС разбиха група за ДДС измами, завлекли хазната с милиони
Синдикат в МВР: Трудно можем да приемем, че животът на полицай е оценен на гаранция от 5 000 лв.
Легендарната чалготека "Син Сити" става зала за изкуства
Първата дама на САЩ запали светлините на коледното дърво край Белия дом
Гастропареза след вирусна инфекция
Национално проучване проследява пътя на пациента с рак на белия дроб в България
Баланит на Зун – упорито възпаление на главичката на пениса
Защо сексът повишава имунитета?
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Мощни бури в едното полукълбо генерират перести облаци в другото
Antares събра $96 млн. за разработване на ядрени реактори за Земята и Космоса
Междузвездната комета 3I/ATLAS е покрита с криовулкани?
Един район във Варна остава без вода днес
Без ток във Варна на 5 декември 2025
Мачовете по ТВ днес (5 декември)
Виц на деня - 5 декември
Днес отбелязваме Международния ден на доброволеца
Икономическата тежест на едно заболяване
Warner Bros. Discovery и Netflix започват ексклузивни преговори за сделка
Акциите на "китайската Nvidia" поскъпнаха с над 400% след IPO-то ѝ за 1,1 млрд. долара
Русия изглежда пак създава фалшиви надежди, че е готова да спре войната