Ананасът забързва метаболизма и подобрява храносмилането

Плодът има много ползи за здравето

24.06.2024 | 18:21 Редактор: Вяра Димова
Ананасът забързва метаболизма и подобрява храносмилането

Ананасът се използва в народната медицина от древни времена. Той се предлага пресен, замразен, консервиран и изсушен, което го прави целогодишна опция за хапване. Консервираният ананас е удобен, но не забравяйте да потърсите такъв, който е опакована в собствен сок, а не в сироп, за да избегнете добавената захар.

Без значение как предпочитате да го ядете – на скара, пресен, замразен, смесен в смути, вие ще искате да започнете да включвате ананас в диетата си заради ползите за здравето му, ако още не сте го направили.

Хранителен профил на ананаса

Хранителният профил на ананаса е впечатляващ, без да е калоричен. Ето какво предлага една порция суров ананас от 220 грама, в допълнение към многото витамини и минерали:

Калории - 83

Протеин - 1 грам

Мазнини - 0 грама

Въглехидрати - 26 грама

Фибри - 2 грама

Захар - 16 грама

Витамините и хранителните вещества, опаковани в ананаса, го правят вариант за здравословна закуска. Ето осем от ползите за здравето на плодове.

1. Ананасът е богат на витамин С

Изключителното хранително вещество в ананаса е витамин С, който поддържа имунната система и осигурява антиоксидантни ползи. 220 грама ананас съдържа 78,9 милиграма витамин С, което е повече от препоръчителната доза за жени, която е 75 милиграма, и е близо до препоръчителната за мъже от 90 милиграма.

2. Може да подобри загубата на тегло

Може би сте чували, че ананасът може да доведе до повишен метаболизъм и загуба на тегло. Няма много доказателства в подкрепа на това твърдение, въпреки че изследванията върху животни установиха, че сокът от ананас може да помогне за намаляване на образуването на мазнини и да увеличи разграждането им. Необходими са повече изследвания при хора, за да се потвърди този резултат.

3. Яденето на ананас може да подпомогне храносмилането 

Ананасът съдържа бромелаин, комбинация от ензими, които проучванията показват, че могат да намалят възпалението и подуването на носа, както и да помогнат при заздравяването на рани и изгаряния. Също така се свързва с подобряване на храносмилането и исторически се е използвал в страните от Централна и Южна Америка за лечение на храносмилателни разстройства. 

4. Манганът в ананаса насърчава здрави кости

Заедно с калция, микроелементът манган е от съществено значение за поддържането на здрави кости. Ананасът е един от най-добрите хранителни източници на минерала, като в 200 грама се съдържат около 76% от препоръчителната дневна стойност. Манганът може да помогне за предотвратяване на остеопорозата и да подобри общата костна и минерална плътност.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay