Най-полезните храни за здраво сърце

Рибата благоприятства борбата с лошия холестерол

23.05.2024 | 07:49 Редактор: Вяра Димова
Най-полезните храни за здраво сърце

Храната, която консумираме ежедневно, оказва голямо влияние върху състоянието на сърцето. Тя може както да влоши функциите му, така и да допринесе за подобряването им и предпазването от сърдечносъдови заболявания.

Кои са най-полезните за сърцето храни, които да консумираме редовно за здрава сърдечносъдова система?

1. Риба

Рибата е много ценен източник на омега-3 мастни киселини. Те имат противовъзпалително действие и благоприятстват борбата с лошия холестерол. Това е важно с оглед намаляване на количеството му в кръвта и отлагането му в кръвоносните съдове, причиняващо запушване и втвърдяване на стените им.

2. Горски плодове

Горските плодове са един от най-богатите източници на антиоксиданти. Те също имат мощно противовъзпалително действие, което е важно за сърдечносъдовата система. В тях се съдържат минерали и витамини, които съдействат за нормализирането на сърдечната дейност.

3. Аспержи

Аспержите са много наситени с витамин К. Той е регулатор на кръвосъсирването, което допринася за превенцията на образуване на тромби и запушване на кръвоносни съдове. Аспержите са богати на фибри и антиоксиданти, които подобряват сърдечносъдовата функция и намаляват възпаленията. 

4. Броколи

Броколите са друг богат източник на витамин К. Те са много наситени с фибри и антиоксиданти. В допълнение са бедни на калории, което ги прави подходящи за включване към всяко хранене без угризения.

5. Спанак 

Спанакът е ценен източник на желязо и витамини от група В. Желязото съдейства за намаляване риска от анемия и последващата от нея влошена сърдечносъдова функция.

6. Овесени ядки

Овесените ядки са много богати на фибри. Те допринасят за контрола на холестерола и баланса в кръвното налягане. Ценен източник са и на растителни протеини, сложни въглехидрати и изобилие от антиоксиданти, всички важни за сърдечносъдовата система.

7. Сладки картофи

Сладките картофи са много добър източник на фибри и антиоксиданти. Те са важни в борбата с възпаленията, причиняващи заболявания на сърдечносъдовата система. Сладките картофи съдържат витамин А, който е мощен антиоксидант, важен не само за кожата, ноктите, косата и очите, но и за сърдечносъдовата система.

Четете повече в az-jenata.bg.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: pixabay