Най-честите психологически блокажи, които ни пречат да отслабнем

Стресът също ни влияе

18.05.2024 | 19:28 Редактор: Вяра Димова
Най-честите психологически блокажи, които ни пречат да отслабнем

Вероятно някога сте усещали, че често пъти сякаш водите битка със самите себе си, когато искате да отслабнете. Като че ли у вас има друг човек, който упорито ви задържа в досегашното състояние. Но дали наистина е така? Вижте в следващите редове.

Кои са най-често срещаните психологически блокажи? 

Психологията на загубата на тегло работи срещу вас по едни начини, но пък може да работи за вас по други. За да преодолеете препятствието, първо ще трябва да разберете конкретно какво е това препятствие.

Мислене "всичко или нищо"

Ако откриете, че вървите по тънката граница между това да се придържате перфектно към хранителния си план или пък да "отпаднете напълно от играта", може да изпитвате когнитивно изкривяване, наречено мислене "всичко или нищо". Хората, които го изпитват, докато се опитват да отслабнат, вярват, че са или пълен успех, или пълен провал, въз основа на избора си на храна.

Стрес 

Има основателна причина "комфортната храна" да получи името си. За повечето хора яденето е приятно. А по време на стрес някои хора използват храната като най-добрия начин да успокоят емоциите си. Въпреки че тази случайна стратегия не е необичайна за хора с всякакви форми и размери на тялото, тя може да създаде проблеми, ако се опитвате да отслабнете или ако храненето е единственият ви начин да се справите със стреса.

Депресия 

Изследователите не са съвсем наясно дали депресията причинява наддаване на тегло или предотвратява загубата на тегло, но много учени смятат, че има важна връзка. И дори сред хората с нормално тегло, депресията може да бъде проблематична по отношение на теглото. При някои хора депресията може да доведе до липса на апетит и загуба на тегло.

Диетата всъщност е свързана с дългосрочно наддаване на тегло, а не със загуба на тегло 

Хората са биологично и психологически устроени да се бунтуват срещу диетите. Ако сте се опитвали да ядете по-малко, за да отслабнете, знаете, че това е трудно и може би битка, която не можете да спечелите.

Изобилие от клинични доказателства показва, че диетата е свързана с дългосрочно наддаване на тегло, а не загуба на килограми. Когато ограничите приема на храна, метаболизмът ви се забавя, което означава, че изгаряте по-малко калории. Това се нарича адаптивна термогенеза и е един от многото начини, по които тялото ви защитава зададеното си тегло (т. е. диапазона на теглото, към който тялото ви естествено се стреми).

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay