Сокът от целина има много ползи за здравето ни

Една от тях е хидратацията

08.05.2024 | 15:10 Редактор: Вяра Димова
Сокът от целина има много ползи за здравето ни

В сока от целина има множество хранителни вещества, които осигуряват ползи за здравето, включително антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Консумацията му може да донесе много ползи за здравето ви.

Някои хора смятат, че със сок от целина може да лекуват състояния като рак, затлъстяване, проблеми с щитовидната жлеза и акне, въпреки че изследванията са оскъдни в тази насока.

Има различни видове целина или "селъри", като едните се отглеждат заради главестия си корен, докато при други се обръща внимание на листната част и дръжките на листата. Именно втория вид е по-подходящ за направа на фреш или т. нар. прясно изцеден сок.

Сокът от целина може да осигури няколко предимства, когато се консумира като част от здравословна диета. На първо място, тъй като се състои предимно от вода, той може да ви помогне да останете хидратирани. Поддържането на хидратация е жизненоважно за тялото ви, но много хора не получават достатъчно вода на ден. Правилната хидратация помага за контролиране на кръвното налягане, телесната температура, мозъчната функция, доставката на хранителни вещества, отделянето на отпадъци и здравето на бъбреците.

Сокът от целина е по-здравословен вариант от сладките напитки. Една чаша (240 ml) има само 3 грама естествено срещаща се захари. Изборът на напитки с ниско съдържание на захар като сок от целина може да намали общия ви прием на захар и калории.

Сокът от целина е с високо съдържание на растителни съединения, наречени фитонутриенти, които могат да намалят възпалението. Тези съединения действат като антиоксиданти и помагат за намаляване на оксидативния стрес. Оксидативният стрес възниква, когато в тялото ви се натрупват нестабилни молекули, наречени свободни радикали.

Четете повече в tialoto.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: pixabay