Шест причини да предпочетем стевията вместо захар

Помага за отслабване

04.05.2024 | 16:44 Редактор: Деси Николова
Шест причини да предпочетем стевията вместо захар

Захарта е навсякъде около нас. Тя се съдържа не само в сладките изкушения, десертите и сладкишите, но и в редица солени продукти, преди всичко пакетирани. Ако се опитвате да я избегнете, може би сте се обърнали към заместителите ѝ. Съществуват много различни заместители на захарта, преди всичко изкуствени подсладители. Повечето от тях обаче се славят с не особено полезни въздействия върху здравето и организма.

Но има един заместител на захарта, който е сред най-здравословните избори, които можете да направите, защото идва от природата. Това е стевията. Защо тя е най-полезният избор в заместването на захарта? 

Намалява риска от диабет 

Стевията не предизвиква скок в кръвната захар. Заедно с това тя има свойството да подобрява чувствителността на клетките към инсулина. Това помага за по-качественото усвояване на въглехидратите от клетките, като това допринася за цялостното понижаване на риска от диабет. При съществуващо страдание от диабет стевията също помага, като съдейства за по-доброто контролиране на състоянието.

Помага за отслабване 

Стевията съдържа минимално количество калории. Това дава възможност да подслаждате ястията си, без да добавяте излишни калории към тях. Така контролът на теглото се улеснява, а усилията в отслабването дават по-бърз, качествен и здравословен ефект.

Контрол на холестерола, не само на кръвната захар 

Заместването на захарта със стевия ви дава възможността да контролирате ефективно и холестерола, не само кръвната захар. Добавените захари влияят не само на талията ви и на риска от диабет, но и върху холестерола. Стевията има свойството да нормализира нивата му в кръвта, както и да отпуска стените на кръвоносните съдове, като ги прави по-еластични, улеснявайки кръвообращението.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay