Как да извоюваме по-висока заплата на интервю за работа?

Стресът и безпокойството могат да попречат на доброто представяне

03.05.2024 | 15:19 Редактор: Толя Стоянова
Как да извоюваме по-висока заплата на интервю за работа?

Може да си осигурите по-добре платена позиция, ако знаете как да преговаряте за заплатата си правилно. Интервютата за работа са натоварващи, а стресът и безпокойството могат да попречат на доброто представяне.

Кариерните експерти препоръчват на кандидатите за работа да предвидят, подготвят и изготвят стратегия за потенциални въпроси. Един от най-трудните въпроси е "Какви са очакванията ви за заплата?". На някакъв етап от процеса на наемане, 57% от работодателите разпитват кандидатите за техните очаквания за заплати, според "PayScale".

Експертите са открили начини, по които можете да предложите отговора, за да увеличите шансовете си да получите заплатата, която търсите и заслужавате. А ето и няколко насоки за отговор на въпроси относно заплатата:

Осъзнайте стойността си преди интервюто

Кариерните експерти подчертават колко е важно да имате солидно разбиране за своята стойност на пазара на труда. Това осъзнаване изисква практика и започва преди да отидете на интервю. Някои казват, че започва веднага, след като подадете молбата си, така че можете да избегнете подценяване или нереалистични очаквания. Предоставянето на подробни примери за вашите успехи преди интервю и готовността да разширите информацията във вашата автобиография и мотивационно писмо ще гарантира, че имате план за успех в преговорите за заплата.

Дайте диапазон на заплатата, ако интервюиращият настоява

Влизането в интервюта, подготвени с крайната сума на вашата заплата, е от решаващо значение, твърдят експертите. Ако интервюиращият продължава да пита за вашите очаквания за заплата, предложете внимателно проучен диапазон, за да управлявате очакванията. Старши мениджърът по привличане на таланти в Университета на Финикс Джон Гудисън съветва да свържете очакванията си с преживяванията, които сте имали, предлагайки диапазон малко по-висок от вашата целева заплата. Само ако сте изключително опитен и сте уверени, че можете да намерите други възможности, приемливо е да предоставите конкретна цифра въз основа на вашия опит и набор от умения.

Избягвайте да споделяте предишни заплати по време на процеса на наемане

По-умно е да не разкривате предишни заплати на бъдещи работодатели. Това може да доведе до оферти, базирани на остарели цифри и потенциално да подценят стойността ви. Вместо това експертите наблягат на фокусирането върху обсъждането на вашите очаквания за заплата, въз основа на индустриалните стандарти и отговорностите на длъжността.

Четете повече в tialoto.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pixabay