Колко време имаме имунитет срещу коклюш след ваксинация?

Не е възможно да бъде контролирано нивото на заболяемост

01.05.2024 | 16:22 Редактор: Деси Николова
Колко време имаме имунитет срещу коклюш след ваксинация?

Преди прилагането на имунизационните програми коклюшът е бил широко разпространен сред детската популация, като протичането му е било тежко и с усложнения, свързани основно с респираторната система. Проучвания върху серологичното разпространение при предимно неваксинирани показват, че почти всички деца (95%) се заразяват с коклюш до 19-годишна възраст.

Настоящите оценки за продължителността на придобития от инфекция имунитет варират от 7-10 години до 20 години, според различни проучвания. Тези съществени разлики в резултатите могат да се обяснят и с различните нива на циркулиращи щамове Bordetella pertussis, както и системите за наблюдение и използваните дефиниции на случаите, поради важността на субективния фактор.

Има много ограничения в нашето разбиране за продължителността на имунитета както след естествено придобиване на имунитет, така и след ваксинация. Не съществува ясен серологичен маркер за защитен имунитет срещу коклюш. До 2 години след инфекцията или след ваксинацията, независимо с целоклетъчна или ацелуларна ваксина, антителата могат да бъдат в ниски референтни граници, а в същото време да осигуряват добра имунна защита. Това обяснява защо само хуморалният имунитет не може да бъде достатъчно предиктивен фактор, а значение има и клетъчният такъв.

Не е възможно да бъде контролирано нивото на заболяемост поради немалкия процент на асимптоматични случаи. Безсимптомното протичане води до повишаване нивото на защита при неимунни, като при тях сероконверсията може да се обвърже с имунитет от ваксина. Поради което се затруднява реалното определяне на продължителността на защита.

Въпреки ограниченията при измерването на устойчивостта на имунитета към коклюш след прекарана инфекция или ваксинация, едно е ясно със сигурност и това е, че защитните антитела не са за цял живот. Но дори и редуцирани в значителна степен – при контакт с болен те могат значително да се покачат – касае се за т. нар. проепидемичване.

Продължителността на имунитета след двата вида ваксини – варира в границите на 4 до 12 години.

Четете повече в puls.bg

Автор на статията: д-р Ралица Правова

Снимка: Pexels