Шоколадово яйце без захар за Великден

Няма нужда да се притеснявате от внезапен скок на кръвната захар, рецептата не съдържа гранулиран подсладител

01.05.2024 | 17:38 Редактор: Вяра Димова
Шоколадово яйце без захар за Великден

В последните години все повече хора започнаха да следят както своя, така и захарния прием на своите деца. Именно затова празници като Великден, Гергьовден и Коледа могат да се окажат доста предизвикателни, когато става въпрос за сладки изкушения. 

Шоколадовото яйце без захар не е мираж и ние ще ви го докажем. В тази рецепта ще ви разкрием съставките и начина на приготвяне на един вкусен десерт, който е полезен както за малки, така и за големи. Няма нужда да се притеснявате от внезапен скок на кръвната захар, защото тук не се съдържа гранулиран подсладител.

Шоколадово яйце без захар

Необходими продукти за 12 яйца:

65 грама кокосови стърготини

80 милилитра разтопено кокосово масло

1 супена лъжица кленов сироп или мед

1 ванилова шушулка

За шоколадовия топинг:

220 грама какаово масло

120 грама какао на прах

124 милилитра кленов сироп или 175 грама мед

1 ванилова шушулка

Щипка сол

Начин на приготвяне:

В купа смесете кокосовото масло, кокосовите стърготини, кленовия сироп и вътрешността на ваниловата шушулка. Оставете купата в хладилник за 30 минути. Когато сместа стегне, разделете я на 12 части. С ръце оформете всяко парче във формата на яйце. Поставете яйцата в тавичка или голяма чиния в хладилника за още 30 минути, пише tialoto.bg.

Докато яйцата се стегнат, направете шоколадовия топинг. В тенджера разтопете какаовото масло на слаб огън, след което добавете останалите съставки и разбъркайте до образуването на кремообразна шоколадова смес. Извадете яйцата от хладилника и започнете да ги потапяте едно по едно в шоколадовата смес до пълното им покриване. След това ги оставете обратно в хладилника, за да стегне шоколадът.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: pixabay