Болки в кръста или проблеми с бъбреците - как да ги различим?

Бъбречната болка може да се излъчва и към други области

30.04.2024 | 15:41 Редактор: Деси Николова
Болки в кръста или проблеми с бъбреците - как да ги различим?

Болката в бъбреците невинаги означава, че има проблем конкретно с тези органи - но обикновено показва проблем някъде в пикочната система. Хората често бъркат болката в бъбреците с болки в кръста. Но има някои ключови разлики между болката в бъбреците и това как се усеща в сравнение с болката в гърба и кръста.

Болката в кръста обикновено засяга средата на гърба, над гръбначния стълб и най-често в долната част на гърба (кръста). Проблемите, свързани с гръбначния стълб, също могат да причинят болка в гърба, която понякога се излъчва надолу към краката. Болката, показваща проблем с бъбреците обикновено се локализира по-високо на гърба и често се усеща по-дълбока.

През повечето време симптомите на бъбречна болка се появяват под ребрата, отдясно или отляво на гръбначния стълб. Бъбречната болка може да се излъчва и към други области, като корема или слабините.  Понякога болката в тазобедрената става се бърка с болката в бъбреците, но болката в тазобедрената става е по-ниско в кръста, отколкото болката в бъбреците.

Кои са най-честите причини за бъбречна болка?

Бъбреците са чифтен орган и са свързани с пикочния мехур и уретерите. Проблемите с някоя от тези области могат да доведат до болка и дискомфорт. Възможните причини за бъбречна болка включват:

Камъни в бъбреците: Бъбречните камъни се образуват от натрупването на минерали или съединения в организма. Малките конкременти могат да се отделят от организма сами. Въпреки това, по-големите камъни могат да заседнат в уринарния тракт и да предотвратят преминаването на урината. И в двата случая може да се развие интензивна бъбречна болка.

Задържане на урина: При това състояние пикочният мехур не може да се изпразни напълно. Това може да се случи внезапно или постепенно с течение на времето.

Везикоуретерален рефлукс: Това състояния представлява връщане на урина от пикочния мехур през уретера към бъбреците. Обикновено се диагностицира при кърмачета и малки деца. Везикоуретралният рефлукс увеличава риска от често рецидивиращи уроинфекции и ако не се лекува води до увреждане на бъбречния паренхим.

Четете повече в puls.bg

Автор на статията: д-р Денислава Костова

Снимка: Pexels