Агнешкото месо е по-богато на желязо от пилешкото и рибата

Подпомага производството на карнозин в мускулите

30.04.2024 | 12:28 Редактор: Толя Стоянова
Агнешкото месо е по-богато на желязо от пилешкото и рибата

Знаете ли, че агнешкото месо е по-богато на желязо от пилешкото и от рибата? Агнешкото често се консумира непреработено, но се консумира и сушено (пушено и осолено) в някои части на света. Благодарение на висококачествения си протеин и богатото си с витамини и минерали съдържание, агнешкото може да бъде отлична добавка към здравословната диета.

Агнешкото е богат източник на протеини и различни количества мазнини. В 100 г печено агнешко се съдържат: калории - 258, вода - 57%, протеини - 25,6 г, мазнини - 16,5 г. Протеинът е основен компонент на агнешкото, като съдържанието му в постното варено месо обикновено е около 25-26%. Това го прави висококачествен източник на протеини, който предлага всички девет основни аминокиселини, необходими за растежа и поддържането на тялото. Затова консумацията на агнешко месо може да бъде особено полезна за културисти, спортисти и хора, които се възстановяват след операция.

Агнешкото е ценен източник на бета-аланин, който подпомага производството на карнозин в мускулите, свързан с подобрена мускулна функция и намалена умора по време на упражнения. Високите нива на карнозин се асоциират с по-добра производителност. Консумацията на агнешко може да подобри физическата издръжливост и представянето при спортисти и активни хора.

Четете повече в puls.bg.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Pexels