Ароматизаторите за автомобили могат да предизвикат мигрена

Пристъпът на главоболие се провокира от дразнене на обонятелните рецептори

28.04.2024 | 12:54 Редактор: Беатрис Младжова
Ароматизаторите за автомобили могат да предизвикат мигрена

Всички използваме ароматизатори за автомобили, които са много популярни сред шофьорите, но те могат да имат отрицателно въздействие върху човешкото здраве, предупреждават лекари-отоларинголози (специалисти по УНГ), цитирани от Carsweek.

"Ароматизаторите винаги произвеждат твърде силни миризми, които първоначално може да се възприемат като приятни. Острият дразнител обаче предизвиква защитна реакция на организма, който ще се опита да спре въздействието му", обясняват лекарите.

Според тях една от реакциите на организма в подобни случаи е мигрената. Пристъпът на главоболие се провокира от дразнене на обонятелните рецептори, което може да доведе до подуване на носа. В същото време кръвният поток в основата на черепа се забавя и така се появява болка в част от лицето. Случва се дори цялата глава да боли, като болкоуспокояващите рядко помагат да се отървете от такива мигрени.

Затова и медиците са категорични, че ароматизаторите трябва да се използват с повишено внимание в автомобила. Ако шофьорът често превозва други шофьори, на които им предстои да управляват пътно-превозно средство, тогава е по-добре да се избягвате тяхната употреба напълно, пише automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels