Храни с високо съдържание на витамин К

Играе решаваща роля за цялостното ни здраве

27.04.2024 | 20:56 Редактор: Беатрис Младжова
Храни с високо съдържание на витамин К

Известен факт е, че витамин С поддържа имунната система, а витамин D помага за укрепването на костите, но може би не знаете колко е важен витамин К за вашето здраве. Този витамин изглежда не привлича толкова внимание, колкото другите, но играе решаваща роля за цялостното ви здраве.

Витамин К съществува естествено в две форми: витамин К1 и витамин К2. Витамин K1 се намира в растителни храни, като листни зеленчуци. Базираният в Сан Франциско диетолог Едуина Кларк казва, че витамин К2, от друга страна, се произвежда от чревната микробиота и се намира във ферментирали храни и животински продукти, включително натто (японско ястие от ферментирали соеви зърна) и сирене. Ето и някои от храните, богати на витамин К.

Манголд (листно цвекло)

Една чаша сурово листно цвекло – манголд осигурява 299 микрограма витамин К1. Манголдът също е богат източник на фибри, витамин А, витамин С, желязо, калий, магнезий и манган. Може да добавите този вкусен листен зеленчук към тортилата си, към салатата или спагетите си.

Лапад

Една чаша лапад предлага 157 mcg витамин K.

"Консумирането на лапад може да помогне за понижаване на нивата на LDL холестерола, подобряване на здравето на сърцето, поддържане на костната плътност, подобряване на здравето на черния дроб, подпомагане на храносмилането, насърчаване на по-добър сън и допринася за по-здрава коса и кожа поради съдържанието на хранителни вещества", казва диетологът от Ню Джърси Ерин Палински-Уейд.

Брюкселско зеле

"Една чаша сурово брюкселско зеле съдържа 156 mcg витамин K. Освен това осигурява 3,4 g фибри на порция и 124% от препоръчителния дневен прием на витамин C", казва Кларк.

На възрастните мъже се препоръчва да консумират 90 mg витамин С дневно, докато възрастните жени се нуждаят от 75 mg на ден.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay