fallback

Кои плодове може да ядем, ако имаме диабет?

Те са богат източник на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти

26.04.2024 | 22:15 Автор: Искра Ангелова

Плодовете винаги се смятат като здравословни за по-голямата част от нас, но сред тях има и такива, които са неблагоприятни за диабетиците. Не трябва да забравяме, че те са един от естествените източници на захари и въглехидрати. Сред тях, разбира се, има и такива, които не повишават рязко кръвната захар и се считат за допустими за консумация при диабет.

Кои са плодовете, които можете да ядете, ако имате диабет?

Преди всичко е важно да се отбележи, че плодовете съдържат и други ценни вещества, заради които не трябва да се отказвате напълно от тях. Те са богат източник на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти.

Някои плодове са много по-богати на естествени захари от други, заради което са забранени за диабетици.

Ако не прекалявате с количеството плодове на порция и на ден, можете да си позволявате средно около една малка ябълка, половин банан, половин чаша горски плодове, един средно голям портокал например.

Внимавайте със сушените плодове, защото те съдържат няколко пъти повече концентрирани плодови захари от пресните. Те трябва да се консумират в много малки количества и в компанията на протеини и мазнини, които да забавят покачването на кръвната захар.

Горските плодове са сред най-бедните на захари плодове, което ги прави много подходящи за диабетици. Те са богат източник на фибри, антиоксиданти, витамин С.

Едни от най-бедните на захари плодове са ягодите, грейпфрутът, лимоните, портокалите, боровинките. Те са с високо съдържание на фибри, които забавят покачването на кръвната захар. Прекрасен източник са и на антиоксиданти, витамини, минерали.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback