Пролетни ястия, които ще ни помогнат да отслабнем (РЕЦЕПТИ)

Заложете на нещо леко

26.04.2024 | 15:02 Редактор: Деси Николова
Пролетни ястия, които ще ни помогнат да отслабнем (РЕЦЕПТИ)

За да се опитате да бъдете по-добра версия на себе си, обърнете внимание на калорийния прием. Ето и няколко нискокалорични рецепти, които ще ви помогнат за това:

Гаспачо със зелена краставица 

Необходими продукти:

  • 2 големи краставици
  • 120 г сладък лук
  • 5 г листа от магданоз
  • 1 малка скилидка чесън
  • кора и сок от 1 лайм 
  • 85 г копринено тофу 
  • 2 с. л. тахан (с какъвто разполагате)
  • 2 с. л. зехтин 
  • 1/2 чаена лъжичка сол 
  • 60 г чери домати
  • пресен копър
  • черен пипер на вкус 

Нарежете на ситно около 1/4 чаша краставици и оставете настрана за гарнитура. Комбинирайте останалите краставици и целия лук, магданоз, чесън, сок от лайм и кора в блендер. Добавете тофуто, тахана и солта и разбъркайте до гладкост. При работещ и леко открехнат блендер бавно добавете зехтина. Изсипете супата в херметически затворен съд, покрийте и охладете.

Когато сте готови за сервиране, разбъркайте старателно супата с бъркалка и разпределете поравно в 4 плитки купи за супа. Гарнирайте със заделените краставица, домати и копър. Подправете с прясно смлян черен пипер на вкус. Сервирайте студена.

Грилована сьомга на скара с пикантна салца от манго

Необходими продукти:

  • 1 с. л. зехтин 
  • 2 с. л. подправка каджун без сол 
  • 3/4 ч. л. сол
  • 4 филета от сьомга по (142 г всяко) без кожа 
  • 1 манго
  • 1 малко авокадо
  • 1 киви, обелено и нарязано на ситно 
  • 1 малък шалот, нарязан на ситно 
  • 1/2 малка люта чушка
  • кориандър
  • 4 с. л. сок от лайм 
  • 1 с. л. зехтин с шафран

Комбинирайте зехтина и подправката каджун в голяма купа. Добавете сьомгата и внимателно я овъргаляйте в пастата от подправки, за да се покрие. Поставете филетата в чиния с кожата надолу и подправете с 1/2 чаена лъжичка сол. В средна купа смесете останалата 1/4 чаена лъжичка сол със ситно нарязани манго, авокадо, киви, шалот, лютата чушка, кориандър и сок от лайм. Минете решетките за грил или грил тигана с хартиена кърпа, навлажнена с шафраново масло.

Включете грила или грил тиган на средно висока степен, докато се загрее. Включете кухненския вентилатор, ако готвите на печка. Поставете филетата върху скарата/грил тигана с кожата нагоре и гответе 3–4 минути. (Не местете филетата през това време или може да залепнат.) Обърнете филетата и гответе с кожата надолу, докато рибата стане средно изпечена в центъра (около 3 минути). Прехвърлете рибата в чинии и сервирайте със салцата, поръсена отгоре.

Четете повече в az-jenata.bg