Признаци, че пием твърде много вода

Може да причини досадни странични ефекти

26.04.2024 | 08:40 Редактор: Деси Николова
Признаци, че пием твърде много вода

Свръххидратацията може да причини симптоми, вариращи от леки и досадни до животозастрашаващи. Добрата новина е, че докато пиенето на още няколко чаши вода в допълнение към обичайната ви хидратация не е лошо и леката свръххидратация няма да ви изложи на някакъв изключителен риск.

Интоксикацията с вода и хипонатриемията не са проблеми, за които повечето хора трябва да се тревожат, когато става въпрос за ежедневна хидратация. Това е така, защото тялото ви естествено ще ви накара да забавите или спрете приема на вода, като предизвика тези леки и леко досадни странични ефекти.

1. Урината ви е доста светла

Цветът на урината ви – и колко често тичате до тоалетната – може да бъде добър показател за състоянието ви на хидратация. Цветът на урината обикновено варира от светъл, почти прозрачен до бледожълт, благодарение на комбинацията от пигмента урохром и количеството вода, което пиете. Ако урината ви е прозрачна по-често, отколкото не е, това може да е знак, че пиете твърде много вода за кратко време или че като цяло приемате малко повече течности.

2. Ходите до тоалетната твърде често

Това може да означава, че пиете твърде много вода. Консумацията на кофеин и алкохол също може да причини по-често уриниране. Средно хората уринират 6 до 8 пъти на ден, въпреки че достигането до 10 пъти на ден е в рамките на нормалното за пиещите повече вода хора. От една страна, тези бягания до тоалетна могат да ви действат като де-стресор, като ви принудят да направите почивка от компютъра. Въпреки това, ако увеличаването на посещенията в банята компрометира вашата работа или ежедневни дейности и урината ви е бледа, може да помислите за намаляване приема на течности.

3. Чувствате се подути или ви се гади

Когато тялото не може да се освободи от излишната вода, клетките се подуват, за да я поемат. В резултат на това може да се почувствате подути, отекли, докато не забавите приема на вода, за да могат бъбреците ви да наваксат. Стомахът, пълен с вода, също кара много хора да се чувстват, че им се гади. така че, ако обмисляте да пиете повече течности, ви кара да се чувствате малко зле, това може да е знак, че трябва да забавите хидратацията си.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pexels