Екипажът на китайската мисия "Shenzhou-18" излетя към космическата станция "Тянгун"

Тя има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г.

25.04.2024 | 22:19 Редактор: Беатрис Младжова
Екипажът на китайската мисия

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия "Shenzhou-18" излетя от борда на ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии.

Това е най-новата мисия в космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. Екипажът излетя с космически кораб на върха на ракета Long March-2F от центъра за изстрелване на сателити "Jiuquan" в северозападната част на Китай в 20:59 ч. местно време (12:59 по Гринуич), предаде АФП.

Мисията се ръководи от Йе Гуанфу, пилот на изтребител и астронавт, който преди това е бил част от екипажа на "Shenzhou-13" през 2021 г. Към него се присъединяват астронавтите Ли Кон и Ли Гуансу, които се отправят в Космоса за първи път. Те планират да останат на космическата станция "Тянгун" в продължение на шест месеца, предаде БГНЕС.

Докато са там, те планират да провеждат експерименти "в областта на фундаменталната физика в условията на микрогравитация, космическата материалознание, космическата наука за живота, космическата медицина и космическите технологии", съобщиха от Китайската агенция за пилотирани космически полети.

Снимка: БГНЕС