Любимият ни шоколад изчезва, вирус нападна какаовите дървета

Учени заговориха за ваксина

25.04.2024 | 11:10 Редактор: Искра Ангелова
Любимият ни шоколад изчезва, вирус нападна какаовите дървета

Оказа се, че запасите на вечно изкушаващия ни шоколад са на изчерпване. За това алармират учени. Причината се оказва вирусът CSSVD, който се разпространява изключително бързо и заплашва да застраши съществуването на какаовите дървета, от които се добива какаото за лакомството, показва проучване на специалисти от Тексаския университет в Арлингтън.

Почти 50% от шоколада идва от какаови дървета от западноафриканските страни Гана и Кот д'Ивоар. Страховитият вирус, пренасян от листни въшки, вече е нападнал какаото в Гана. Това е най-голямата заплаха за световните доставки на шоколад, защото CSSVD успя да унищожи между 15 и 50% от добива.

Вирусът е реална заплаха за световните доставки на шоколад. Пестицидите не помагат в борбата с листните въшки, така че фермерите трябва сами да предотвратят разпространението на вируса, като отрежат засегнатите клони. Въпреки това Гана е загубила повече от 254 милиона какаови дървета през последните години - каза Бенито Чен-Шарпентие, професор по математика в Тексаския университет и автор на изследването за какаовия вирус.

Има възможност за борба с вируса с ваксини, но те са много скъпи. Ето защо той и колегите му от няколко университета в САЩ и Гана са разработили нова стратегия - те използват математически данни, за да определят на какво разстояние трябва да бъдат ваксинираните дървета, за да предотвратят разпространението на вируса, пояснява "Труд".

Екипът създаде два различни вида модели, които позволяват създаването на защитен слой между ваксинирани и неваксинирани дървета. Ваксината вероятно ще е под формата на вещество, което ще се пръска по листата на дърветата.

Въпреки че все още експериментираме, тези модели могат да помогнат на фермерите да защитят имотите си. Това е добре за тях, но също така и за нашата глобална зависимост от шоколада - каза Чен-Шарпентие, цитиран от сръбския вестник "Телеграф", който споделя и данни от изследването на Тексаския университет в Арлингтън.

Снимка: БГНЕС