Възможни причини за кървене през първия триместър

Случва се при 20% от бременните жени

24.04.2024 | 20:36 Редактор: Толя Стоянова
Възможни причини за кървене през първия триместър

Кървенето през първия триместър е често срещано и обикновено не е причина за тревога, но е възможно да бъде признак и на нещо сериозно - затова е важно да се изяснят възможните причини и да се направи консултация с акушер-гинеколог. По време на първия триместър около 20% от бременните жени получават кървене.

Възможните причини за кървене през първото тримесечие включват:

Имплантационно кървене: Това може да се случи през първите 6 до 12 дни след зачеването, когато оплодената яйцеклетка се имплантира в лигавицата на матката. Някои жени може да бъркат това кървене с леко менструално кървене, поради което понякога не осъзнават, че са бременни. Обикновено кървенето е много слабо и продължава от няколко часа до 2-3 дни.

Спонтанният аборт често се случва през първите 12 седмици от бременността и е основно притеснение при кървене през първия триместър. Въпреки това, кървенето невинаги означава аборт. При наличие на сърдечен ритъм при ехографско изследване, над 90% от жените не преминават към спонтанен аборт.

При извънматочна бременност плодният сак се намира извън матката, най-често във маточните тръби. Ако ембрионът продължи да расте, това може да доведе до спукване на тръбата, което е животозастрашаващо състояние за жената. Извънматочната бременност е много рядко явление, срещащо се само при около 2% от бременностите. Придружаващи симптоми биват силна болка в корема и замаяност.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Pixabay