Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира "Стабат Матер" на Росини

Ще замени жезъла с диригентската палка и ще преведе хората към дните от Страстната седмица

24.04.2024 | 15:24 Редактор: Вяра Димова

Едно от най-популярните произведения на гениалния Росини - римокатолическия химн "Стабат Матер", ще дирижира за втори път Старозагорският митрополит Киприан. Спектакълът е утре вечер от 19 ч. на сцената на Държавна опера – Стара Загора.

По традиция в навечерието на Възкресение Христово, митрополит Киприан заменя жезъла с диригентската палка и превежда хората към дните от Страстната седмица.

"Стабат Матер" е произведение от католическо-литургическата част, но бихме могли да кажем – да преживеем страданията на Майката Божия преди Страстната седмица, тъй като преживяването ѝ с учениците на Господ Иисус Христос около кръста му свидетелстват именно това, че се изпълва онова, което е предречено в Стария Завет, че ще бъде спасен от първородния грях, от Възкресението на Иисус Христос", каза митрополит Киприан.

Вече 7 години владиката работи с артистите на Държавна опера – Стара Загора.

"Изключително щастлив, доволен и благодарен за огромния труд, който полагат солистите, хористите и оркестъра на това сложно заглавие. Да може да се пресъздаде самата картина от чисто църковен начин, да не изглежда по светски дирижирано, а хората да усетят именно тази молитва, настроение и вдъхновение на Росини да напише "Стабат Матер", коментира още Киприан.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Старозагорска митрополия