Как митрополит Киприан съчетава богослуженията с любовта към музиката

Отбелязват се седем години от интронизацията му

17.12.2023 | 14:25 Редактор: Вяра Димова

Седем години от интронизацията на митрополит Киприан отбелязват в Стара Загора. Огнян Казанджиев, както е светското име на митрополита, е и говорител на Светия Синод. 

Първата си литургия митрополит Киприан служи в църквата "Св. Димитър". Сред запомнящите се архиерейски дела е възстановяването на ритуала "Умивание на нозете" на Велики Четвъртък, както и внушителната "Молитва за Стара Загора", отправена пред 30 000 души. Паметно се отбелязват и 140 години от Освобождението на България, когато в града пристигат Техни Светейшества Българският патриарх Неофит и Руският патриарх Кирил. 

Митрополит Киприан е от новите лица на Светия Синод и държи църквата да се популяризира и в социалните мрежи.

СИНХРОН – Старозагорски митрополит Киприан
"Разбира се, щом всичко е по допущение Божие, то следва, след като имаме възможност да общуваме с различни хора, в различни краища на света, така че словото Божие да присъства в социалните мрежи и дейността на църквата да бъде отразявана в социалните мрежи, за да могат хората да бъдат запознати с православната истина и начин на живот", казва той.

Извън църковните дела, той е любител е на класическата музика, хоровото пеене и дирижирането. 

"Още от детска възраст, когато за първи път майка ми ме заведе в хора, след това завърших моето музикално образование, след това развитието ми като духовник, след това като ученик на доцент Димитър Димитров по хорово дирижиране и музика, западно пеене. И така до ден днешен - продължава животът ми с музиката, паралелно с моето митрополитско служение", разкри Старозагорския митрополит Киприан.

И застава пред музикантите от Държавната опера Стара Загора като диригент.

"Чувствам се прекрасно. С удовлетворение го правя това и благодаря на екипа на Старозагорска опера, които ми дават възможност да развивам своя талант", добави той.

А със създаването на представителния хор "Свети апостол Карп" митрополитът сбъдва още една своя мечта – църковните песнопения да се чуват още повече по целия свят.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС