Най-подходящите цветя за засаждане на балкона през пролетта

Няма да сбъркате с популярните сред градинарите хризантеми

21.04.2024 | 17:48 Редактор: Вяра Димова
Най-подходящите цветя за засаждане на балкона през пролетта

Няма как, когато чуем думата "пролет", да не си помислим за цветя. Тяхното ухание ни кара да се усмихнем, а те могат да освежат всяко кътче на нашия дом, правейки го по-красив и стилен. Ако искате да добавите малко романтика в интериора си у дома, в градината или на терасата, в следващите редове ще ви дадем няколко предложения какви цветя бихте могли да си посадите.

Лавандула 

Няколко билки оцеляват добре на балконите, включително лавандула, мащерка и босилек. От тях лавандулата има най-кичестите цветове. Това ароматно растение се намира в стотици разновидности, които цъфтят в различни прекрасни нюанси на лилаво или бяло, така че можете да добавите цвят, както и приятен аромат към балконската си градина. Лавандулата също е устойчива на суша, топлина и вятър.

Освен това, можете да берете цветовете и листата за овкусяване на храна и използване в занаятчийски проекти. 

Гардения 

Малко цветя могат да се сравняват с гардениите, когато става въпрос за аромат. Тези вечнозелени растения имат чисто бели цветове, които имат силен, сладък аромат, който може да бъде усетен от разстояние в прохладен ден. Гардениите обаче се нуждаят от много влажност и добре дренирана почва, за да изглеждат по най-добрия начин. Тези растения могат да живеят кратко, защото са склонни да привличат насекоми вредители и към лесно гниене на корените. 

Бегония 

Бегониите се предлагат във всякакви разновидности, но сред най-ярките са бегониите Angelwing и Rex, които имат цветни цъфтежи, както и великолепна зеленина. Тези сенколюбиви растения предпочитат по-висока влажност и постоянното снабдяване с вода.

Хризантеми 

Тези цветя са сред най-популярните за градинарите. Растат в почти всеки регион, но сезонът варира. В някои райони растат най-добре през есента, докато в други райони растат през лятото. Без значение през кой сезон отглеждате хризантеми, цветята растат чудесно в саксии. Те изискват достъп до пълна слънчева светлина и достатъчно вода, за да цъфтят. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay