Как да запазим откъснатите цветя свежи и ароматни за по-дълго

Не ги оставяйте на пряка слънчева светлина

01.03.2024 | 22:47 Редактор: Вяра Димова
Как да запазим откъснатите цветя свежи и ароматни за по-дълго

Има ли нещо по-хубаво от букет свежо откъснати цветя? Великолепният изблик на цвят и прекрасен аромат могат да преобразят всяка стая. Но тук идва и жестоката истина – цветята започват да умират в момента, в който ги поставите във вазата. Всички цветни композиции започват да увяхват в рамките на дни и повечето изсъхват до седмица. Въпреки това, може да направите някои неща, за да удължите живота на вашите букети. 

Подрязвайте стъблата всеки ден

Според флористката Кристина Стембел, дълготрайният живот на цветята се крие в здравите стъбла. Подрязването им всеки ден позволява на цветовете да се хидратират по-ефективно. От решаващо значение е да отрежете всяко стъбло под ъгъл, за да увеличите максимално повърхността, през която цветето приема вода. Също така се опитайте да отрежете стъблото под топла (не гореща) течаща вода, за да сте сигурни, че цветята ще бъдат хидратирани мигновено.

Премахнете листата от стъблото

Флоралният дизайнер Меган Вейби препоръчва да отрежете или откъснете всички листа, които ще бъдат по линията на водата във вашата ваза, тъй като те могат да замърсят водата с повече бактерии. 

Сменяйте водата всеки ден

Редовната смяна на водата във вазата е още един трик, който ще ви помогне да запазите свежестта и аромата на цветята си. Натрупването на бактерии е естествен процес с остаряването на букета. 

Пазете от директна светлина и топлина

Устойте на изкушението да поставите букета си точно пред прозореца, защото прясно отрязаните стъбла са много чувствителни към светлината. Стембел казва, че букетите трябва да бъдат предпазени от пряка слънчева светлина и източници на топлина.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay