Женшенът може да бъде много полезен за кожата

Растението се използва и за лечение

19.04.2024 | 14:27 Редактор: Беатрис Младжова
Женшенът може да бъде много полезен за кожата

Женшенът е подобен на клони корен със стъбло. Растението принадлежи към семейство Araliaceae и е билка, която обикновено се използва за лечение на заболявания в страните от Източна Азия. Има много видове женшен. Изследванията показват, че червеният женшен е най-ефективен. В сравнение с пресния и бял женшен, той има по-висок естествен ефект с по-малко странични ефекти.

Генетиката, факторите на околната среда и дисбалансите могат да доведат до стареене на кожата. Според научни изследвания женшенът има свойства, които могат да бъдат полезни за кожата. Излагането на слънце води до преждевременно стареене и увреждане на кожата. Използването на червен женшен предпазва кожната бариера от заплахи от околната среда и слънчевите лъчи. Освен това запазва колагена и хидратацията.

Продуктите с женшен включват овлажнители, кремове за очи, ексфолианти и др. Най-добрите и често използвани продукти с женшен включват:

Вода с есенция на женшен

Водата от корен на женшен помага за намаляване на бръчките, увеличава производство на колаген и поддържа еластичността. Успокоява възпалението и предлага естествен блясък на кожата. Водата се нанася след почистване и използване на тоник.

Женшен серум

Серумите за лице са насочени към различни кожни проблеми. Серумът с женшен се фокусира върху признаците на стареене и пигментация. Серумите съдържат други съставки, като ниацинамид, екстракт от корен от женско биле и муцин от охлюви. Серумът може да се използва след почистване, тонизиране или използване на есенциална вода. Нанасят се три до четири капки върху кожата.

Маски за лице с женшен

Маските за лице са подходящи за тези, които се нуждаят от дълбока хидратация, за да ревитализират и подхранят кожата. Маски за лице е добре да се използват веднъж до два пъти седмично. Държат се върху кожата не повече от 20 минути и излишния разтвор се втрива в кожата за допълнителна абсорбация.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay