Храните, които влияят положително на сексуалния живот

Лошата диета може да доведе до проблеми като еректилна дисфункция

18.04.2024 | 23:24 Редактор: Толя Стоянова
Храните, които влияят положително на сексуалния живот

Не е изненадващо, че храната може да влияе на сексуалния живот. Например здравословното хранене може да подобри либидото и да гарантира, че тялото функционира оптимално. В сравнение, лошата диета може да доведе до проблеми като еректилна дисфункция, свързана със затлъстяване и диабет. Така че промяната на хранителните навици може да бъде стъпка и към подобряване на сексуалния живот. Поддържането на добре балансирана диета и приемането на определени добавки могат да подобрят не само общото здраве, но и сексуалния живот.

За здравословен сексуален живот е важно да консумираме храна, богата на хранителни вещества, като се избягват трансмазнините, наситените мазнини, добавените захари и натрия. Разнообразието в диетата, включващо плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, ядки и постни протеини, може да помогне за поддържане на здравословен сексуален живот. Необходимо е също да се следи за баланса между консумираните и изгаряните калории, за да се избегне натрупването на излишен килограм.

Има съставки, които са особено полезни за поддържането на сексуалната функция:

Аргининът, известен също като L-аргинин, е аминокиселина, която тялото използва за производството на азотен оксид, който помага за отпускането на кръвоносните съдове и подобрява кръвния поток. Това може да е от съществено значение за поддържането на ерекцията при мъжете.

Приемът на L-цитрулин добавки може да бъде по-ефективен от консумацията на самия аргинин, тъй като L-цитрулинът се превръща в аргинин в тялото и има по-голяма бионаличност. Изследвания показват, че L-цитрулинът може да помогне при лека еректилна дисфункция. И двете аминокиселини се срещат и в храните. L-цитрулинът се съдържа в плодове като диня, докато аргининът се среща в храни като орехи, бадеми, риба, суроватка, плодове и зеленчуци. Добавянето на тези храни в ежедневното хранене може да допринесе за оптималното сексуално здраве.

Цинкът играе важна роля за сексуалното здраве, тъй като влияе на производството на тестостерон и е необходим за развитието на сперматозоидите и семенната течност при мъжете. Адекватните нива на цинк могат да подобрят мъжката плодовитост.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay