Как правилно да премахнем кърлеж?

Издърпва се нагоре с постоянен, равномерен натиск, задължително без въртене

17.04.2024 | 21:23 Редактор: Толя Стоянова
Как правилно да премахнем кърлеж?

Месеците с най-голяма активност на кърлежите са от април до септември, но независимо от това периодът значително може да бъде удължен – започвайки дори от февруари и завършвайки в края на октомври. Причината е, че тяхното размножаване и активност зависят от температурните промени. Ако в началото на февруари температурите са били над 5 ˚С, то тяхната активност се повишава и може да настъпи ухапване при навлизане в техните местообитания.

Изключително важен е моментът с премахването на кърлежа, тъй като битуват различни теории как трябва да бъде премахван и с какво трябва да бъде третиран. При кърлежите е налице регургитация или повръщане в мястото на закрепване, когато е налице дразнение. Тоест при третиране с различни медикаменти или намазване с кремове, лосиони - се увеличава вероятността единствено от заразяване с патогени, които кърлежът носи, но не и отпадането му без механична манипулация.

Първа стъпка при премахване на кърлеж е да се осигурят чисти пинсети с фин връх, за да се захване добре инсектът, възможно най-близо до повърхността на кожата. Следващата стъпка е да се издърпа нагоре с постоянен, равномерен натиск, задължително без въртене в каквато и да била посока, тъй като тези допълнителни движения крият много по-голям риск от откъсване на устното устройство, което да остане в кожата. Ако все пак това се случи, независимо от техниката, която е използвана, важно е да се отстранят и останалите части от кожата.

Погрешно е възприемането, че след оставане на части в кожата се налага оперативно премахване. Отново с пинсети могат да бъдат отстранени частите от смукателите на кърлежа. След като вече е премахнат кърлежът, мястото се почиства добре с дезинфектант, а ръцете се измиват с обилно количество топла вода и сапун, след което се втрива спирт или друг дезинфектант за ръце.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels