Мъглявината Драконово яйце - по-голямата звезда е погълнала по-малката

Това сливане вероятно е било много жесток, коментира астроном

12.04.2024 | 15:47 Редактор: Беатрис Младжова
Мъглявината Драконово яйце - по-голямата звезда е погълнала по-малката

Астрономи разгадаха тайната на мъглявината Драконово яйце. Две големи звезди, намиращи се в облак от газ и прах, наречен мъглявината Драконово яйце, са загадка за учените. Едната от тях има магнитно полe като Слънцето. Спътницата ѝ обаче няма. Такива масивни звезди обикновено не се свързват с мъглявини, предаде Ройтерс.

Изглежда че изследователите са разрешили тази загадка, като същевременно обясняват как относително малкото масивни звезди, които са и магнетари, са станали такива. Виновно за това е братоубийството между звездите, казват те. 

В този случай по-голямата звезда очевидно е погълнала по-малка своя сестра, като при това враждебно поглъщане се е формирало магнитно поле.

"Това сливане вероятно е било много жестоко. Когато две звезди се сливат, може да бъде изхвърлен материал и така вероятно се е формирала мъглявината, която виждаме днес", каза астрономът Абигейл Фрост от намиращата се в Чили Европейската южна обсерватория. Тя е водещ автор на изследването, публикувано в списание Science.

Много звезди с размерите на Слънцето генерират магнитни полета. Известно е, че около 7% от масивните звезди имат магнитно поле. Втората звезда в тази двойна система, която не е участвала в принудителното сливане, няма такова, съобщи БТА.

Снимка: БГНЕС