Царевицата намалява риска от очни заболявания, полезна е и за стомаха

Фибрите играят ключова роля в регулирането на храносмилателния процес

11.04.2024 | 16:40 Редактор: Толя Стоянова
Царевицата намалява риска от очни заболявания, полезна е и за стомаха

Фермерите в южно Мексико започнали да отглеждат царевица преди около 10 000 години от дивата трева, наречена теосинте. В началото зърната на теосинтовата трева били много по-малки от съвременните зърна на царевицата. След като фермерите внимателно подбирали кои зърна от царевицата да засеят отново, тя постепенно се превърнала във версията, която познаваме днес. Местните жители на Северна и Южна Америка отглеждали царевица, която наричали "маис". Днес съществуват над 200 сорта царевица, отглеждани предимно в САЩ.

Царевицата и пълнозърнестите царевични продукти са полезни за здравето заради високото съдържание на фибри, витамини и минерали. Те са за предпочитане пред обработените храни, съдържащи бяло брашно. Царевицата е богата на лутеин и зеаксантин, които са каротеноиди, подобни на витамин А и се срещат често в жълтите и тъмнозелените зеленчуци. Те намаляват риска от дегенерация на макулата, катаракта и други очни заболявания.

Царевицата е източник на високо съдържание на диетични фибри, които са необходими за поддържане на здравословен начин на живот. Фибрите играят ключова роля в регулирането на храносмилателния процес, управлението на нивата на кръвната захар и предотвратяването на различни храносмилателни проблеми като дивертикулит. В проучване е установено, че мъжете, които консумират повече пуканки, имат по-нисък риск от развитие на дивертикуларна болест.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay