Пет трика в кухнята, които ще ви помогнат да готвите като истински шеф

Открийте истинския кулинар в себе си

29.03.2024 | 15:46 Редактор: Деси Николова
Пет трика в кухнята, които ще ви помогнат да готвите като истински шеф

Кухнята е едно от местата в дома ни, в които се случва "магията". Храната може не само да задоволи глада ни, но и да ни събере заедно, да ни накара да се чувстваме по-добре, по-здрави и силни. Ако обичате да сте първи във всичко, в следващите редове ще ви споделим няколко трика как да блеснете и на арената на кулинарията. 

Направете ориза пухкав 

Въпреки статута му на основна храна за вечеря, за вас може да бъде предизвикателство да сварите пухкав ориз, независимо дали е жасмин, басмати или обикновен бял. За да премахнете излишното нишесте, което причинява лепкавост и слепване, изплакнете суровия ориз в сито или мрежест гевгир, докато водата стане бистра.

"Омекотете" втвърдената кафява захар 

Поставете втвърдената захар в купа, поръсете я с чаена лъжичка вода, покрийте с влажна хартиена кърпа и поставете в микровълнова фурна. Затопляйте на интервали от 30 секунди, докато омекне. Това може да ви отнеме няколко минути. За да запазите новата опаковка свежа, поставете цялата торба с кафява захар в херметически затворен контейнер или затваряща се торбичка за фризер и съхранявайте на стайна температура.

Направете си галета 

Използвайте остатъците от хляб, за да направите галета. Това е чудесен начин да използвате остатъците от стари хлябове и други застояли парчета и след това да ги трансформирате. Как да си я приготвите? Приберете парчетата хляб в голяма найлонова торбичка за фризер. Когато се съберат достатъчно, нарежете хляба на големи парчета и ги разбийте в кухненски робот, докато получите фини трохи. Изпечете трохите върху лист за печене в загрята на 150 градуса фурна, като разбъркате веднъж, докато изсъхнат. 

Запазете хрупкавостта на приготвената храна 

Случвало ли ви се е да пържите пиле или скариди до хрупкаво съвършенство и да ги оставяте в чиния, само за да откриете, че са станали влажни само след няколко минути? Когато пържените храни се поставят директно върху чиния, остатъчната топлина се улавя под храната и създава пара, превръщайки я от хрупкава в пухкава. Ето какво да направите следващия път. Вместо в чиния, поставете прясно изпържената храна върху решетката на фурната за охлаждане, поставена върху лист за печене с ръбове. С място за циркулация на въздуха, пържените хапки запазват хрупкавостта си до вечеря, а листът за печене отдолу поддържа плотовете чисти.

Премахнете загорялата храна от съдовете 

Напълнете мръсния съд почти до ръба с вода и добавете около ¼ чаша сода за хляб. Оставете сместа да къкри, докато почти не остане течност, оставяйки тебеширен филм, покриващ дъното и стените. С гъба избършете съда и след това измийте със сапун и гореща вода.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay