Лечението с акупунктура намалява симптомите на сезонните алергии

Учи имунната система да не реагира прекомерно на цветен прашец

28.03.2024 | 12:26 Редактор: Деси Николова
Лечението с акупунктура намалява симптомите на сезонните алергии

Акупунктурата е традиционен метод за лечение в далекоизточната азиатска медицина и се практикува особено в Китай, Япония, Корея и Виетнам от хиляди години. В началото на 20 век традиционната китайска медицина е преоткрита от френски, австрийски и немски лекари. Оттогава традиционната китайска медицина и с нея акупунктурата намират непрекъснато нарастващо клинично приложение и в Европа.

Според традиционната китайска медицина имунитетът на тялото е функция на това, което се нарича защитна Qi. Основните меридиани, които осигуряват циркулацията на защитната Qi, са меридианите на белия дроб, дебелото черво, стомаха и далака - меридианите на предното кръвообращение. По-специално тези меридиани се разглеждат в имунотерапията на традиционната китайска медицина.

Алергията от гледна точка на традиционната китайска медицина е заболяване, което прониква отвън заедно със "студ" или "топлина" и възпрепятства защитния поток на Qi в белите дробове, кожата и лигавиците. Това води до резерв (пълнота) или дефицит (празнота) на защитната Qi, което е свързано с развитието на типичните симптоми на алергии като подуване, водниста секреция, кихане, алергична екзема и конюнктивит.

Лечението на сенна хрема с акупунктура я облекчава чрез стимулиране на нервите, разположени около лицето, мускулите и околните тъкани. Лечението се фокусира върху специфични акупунктурни точки по тялото, за да се намали хистаминовият имунен отговор и възпалението, което често следва. Тъй като акупунктурните точки се стимулират, тялото освобождава ендорфини и други противовъзпалителни неврохимични посланици в тялото.

Лечението с акупунктура учи имунната система да не реагира прекомерно на цветен прашец, определени храни и косми от домашни любимци. Установено е, че засилва имунната система, ако естествените защитни механизми са неефективни. Акупунктурата ефективно лекува сенна хрема и алергии и без никакви трайни странични ефекти. Сенната хрема често реагира бързо и положително на акупунктурата; обикновено са необходими само едно или две лечения. Понякога, в зависимост от възрастта и вида нива на чувствителност към полени, може да се наложи периодично допълване.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay