Лекарство за диабетици с неочакван ефект - жени бързо забременяват

Медикаментът не е безопасен по време на бременност

28.03.2024 | 08:10 Редактор: Елеонора Танева
Лекарство за диабетици с неочакван ефект - жени бързо забременяват

Лекарството за диабет "Оземпик", което много хора използват, за да отслабнат, има друг "страничен ефект“ – бременност, съобщи People.

В социалните мрежи масово започнаха да се появяват истории на жени, които са забременели след приемането на "Оземпик“ - за тяхна голяма изненада. Някои от тях не са планирали бременността и са взимали противозачатъчни, други се смятаха за безплодни, така че бременността ги изненада. Така една от забременелите жени казва, че не е могла да зачене няколко години, но е забременяла два месеца, след като започна да приема "Оземпик" и е родила здраво дете.

Оказа се, че в тази ситуация няма нищо изненадващо, тъй като отслабването, към което основно се стреми "Оземпик", само по себе си има положителен ефект върху плодовитостта и общите хормонални нива.

"Дори ако говорим само за няколко килограма, това вече може да доведе до факта, че една жена ще възобнови овулацията и ще може да забременее. Нашите мастни клетки произвеждат естроген, а естрогенът може има отрицателен ефект върху нашите яйчници и овулация. Може също така да повлияе отрицателно върху лигавицата на ендометриума", казва акушер-гинекологът Иман Салех.

Лекарите забраняват приема на лекарството само за забременяване - това е изпълнено с рискове както за майката, така и за детето. Проучвания върху плъхове, зайци и маймуни показват, че лекарствата за отслабване могат да причинят спонтанен аборт и вродени дефекти, ако се приемат по време на бременност, пише БГНЕС.

Все още няма проучвания при хора. Жените трябва да спрат да приемат лекарства за отслабване най-малко две седмици преди месеци преди планирана бременност“, препоръчва производителят на лекарства Novo Nordisk. 

Снимка: pixabay