Защо е толкова важно да ядем ориз?

Богат е на въглехидрати и фибри

11.03.2024 | 14:41 Редактор: Деси Николова
Защо е толкова важно да ядем ориз?

Интересен факт за ориза е, че той е една от най-старите култури, отглеждани от човека. Първите доказателства за отглеждане на ориз са от преди над 10 000 години на територията на съвременен Китай. 

1. Оризът е богат на въглехидрати, които осигуряват енергия на организма. Съдържа различни витамини и минерали като витамини от група B, желязо, калий и фолиева киселина. 100 г сварен бял ориз осигуряват 131 kcal, 2,8 г протеин, 31,1 г въглехидрати, 0,5 г фибри, 0,4 г мазнини. 100 г сварен кафяв ориз е богат на 132 kcal, 3,6 г протеин, 29,2 г въглехидрати, 1,5 г фибри, 0,9 г мазнини, 48 мг магнезий и 125 мг фосфор.

2. Консумацията на ориз трябва да се комбинира с балансиран режим на хранене и здравословен начин на живот. Кафявият ориз, например, съдържа фибри и протеини, които могат да помогнат за засищане и да стабилизират нивата на глюкоза в кръвта. Тези характеристики могат да спомогнат за контролиране на апетита и поддържане на здравословно тегло при умерена консумация. Въпреки това, количеството, начинът на приготвяне и комбинирането на ориза с други храни са от съществено значение за постигане на здравословна диета и поддържане на теглото. 

3. Има проучвания, които свързват консумацията на кафяв ориз с намаляването на риска от различни заболявания, включително диабет, сърдечносъдови заболявания и рак на панкреаса. Той е богат на фибри, минерали и други хранителни вещества, които могат да имат благоприятен ефект върху здравето. Някои от тях включват поддържането на стабилни нива на кръвната захар и холестерол, което може да помогне за предотвратяване на диабет и сърдечносъдови заболявания.

4. Глутенът е протеин, който се съдържа в някои зърнени култури като пшеница, ечемик и ръж, но не и оризът, което го прави подходящ източник на храна за хора със заболявания като целиакия или за тези, които избягват глутена поради други причини.

5. Гликогенът е основният източник на енергия за мускулите по време на физическа активност. Белият ориз съдържа високи нива на бързи въглехидрати, които могат да бъдат полезни за бързо възстановяване на гликоген след интензивна тренировка.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels