За първи път Украйна получи "Оскар" - явните и скритите послания на церемонията

Актрисата Ема Стоун стана носител на статуетката за втори път

11.03.2024 | 13:33 Редактор: Искра Ангелова

Филмът "Опенхаймер" е големият победител на "Оскар"-ите. На церемонията беше почетен и критик номер едно на Кремъл - Алексей Навални, който почина миналия месец. А Украйна спечели своя първи "Оскар".

"Опенхаймер" спечели общо седем статуетки, включително за "Най-добър филм" и "Най-добър актьор" за Килиън Мърфи.

"Аз съм един горд ирландец на тази сцена тази вечер. Направихме филм за мъжа, създател атомната бомба. За добро или за зло - всички ние живеем в света на "Опенхаймер". Посвещавам тази награда на всички, които се борят за мир навсякъде по света", заяви Мърфи.

Филмът с 13 номинации донесе отличие и на Робърт Дауни-Джуниър за "Най-добра поддържаща роля", а останалите награди бяха за монтаж, операторско майсторство и оригинална филмова музика.

Актрисата Ема Стоун стана носител на "Оскар" за втори път. Тя спечели статуетката за "Най-добра актриса" за ролята си в "Клети създания". Филмът спечели награди и за грим, дизайн на костюмите и дизайн на продукцията.

"Това е наистина чудо, емоциите ми напират. Беше чест за мен да направим всичко това заедно и се надявам да продължим в този дух", коментира Стоун.

Лентата "Барби" успя да вземе само една награда - певицата Били Айлиш и нейният брат Финиъс станаха победители в категорията "Най-добра оригинална песен".

За първи път сред отличените беше филм от Украйна - "20 дни в Мариупол" спечели приза за "Най-добър документален филм". "Оскар"-ите почетоха руския опозиционер Алексей Навални. След награждаването в категорията за "Най-добра оригинална песен", бе прожектирана част от реч на починалия в затворническа колония противник на Путин.

"Чуйте, имам да ви кажа нещо много очевидно. Не ви е позволено да се отказвате. Ако решат да ме убият, това означава, че ние сме невероятно силни. Трябва да използваме тази сила, да не се отказваме, да помним, че имаме огромна власт, която е потисната от тези лоши хора - този призив опозиционерът отправи по време на снимките на документалния филм "Навални", като в крайна сметка той бе включен в продукцията, спечелила "Оскар" през миналата година.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
Нагласена
преди 1 месец
награда Украйна и Оскар- да припаднеш Сигнализирай за неуместен коментар