Билки, които ще ни помогнат да се справим раздразнено гърло

Растения, съдържащи етерични масла, в малки дози имат ефекта да втечняват бронхиалния секрет

24.02.2024 | 06:45 Редактор: Деси Николова
Билки, които ще ни помогнат да се справим раздразнено гърло

Едни от най-често използваните биологично активни съединения, повлияващи заболявания на дихателните пътища, са слузните вещества. Във вода тези вещества образуват желатиноподобна слузеста маса, която ,,покрива" като лапа възпалените лигавици и намалява кашличния рефлекс. Такива слузни вещества се намират в лененото семе, в корените на ружата, в семките на дюлята и др. Поради липсата на токсичност това са истински "домашни средства" при болно гърло.

За успокояванe на безцелната, суха кашлица могат да се използват някои вещества (главно алкалоиди), които потискат и успокояват центъра на кашлицата в продълговатия мозък. Такова действие има опият, кодеинът, наркотинът и др., съдържащи се в сънотворния мак, но те не са "домашни средства". 

Напротив, тяхното използване силно се ограничава поради голямата им токсичност, способността им да потискат центъра на дишането и да предизвикват привикване и пристрастяване.

Много лечебни растения съдържат активни вещества, които повлияват рефлекса на отхрачването (отхранващи, експекториращи средства). Едни от тях допринасят за втечняването на бронхиалните секрети, усилват движенията на ресничките на постилащите дихателните пътища клетки и по този начин улесняват изхвърлянето на секрета.

На сапонините, които се съдържат в някои растения, като иглика, подбел, трицветна теменуга и др., се дължи отхрачващият ефект на тези растения. Приложени в малки дози, те дразнят умерено лигавицата на стомаха и червата, предизвикват леко гадене (повдигане) и по този начин увеличават бронхиалната секреция и улесняват нейното изхвърляне.

Растения, съдържащи етерични масла (мащерка, бор, анасон и др.), в малки дози имат ефекта да втечняват бронхиалния секрет и да улесняват неговото отделяне, а в големи дози да подсушават дихателните пътища. Освен това излъчвайки се през белите дробове, етеричните масла упражняват и местен противовъзпалнтелен ефект, отбъбват бронхиалната лигавица.

Те притежават и умерен антисептичен, противомикробен и противогнилостен ефект, което ги прави популярни помощни средства при хронични бронхити с гнойни храчки, при белодробни абсцеси, гангрени. Много растения, съдържащи етерични масла (мащерка, роза), упражняват и известно бронхоразширяващо действие и с успех се използват при някои спазми — спастичен бронхит, коклюш, бронхиална астма.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay